EU-maisimport stijgt naar 13,5 miljoen ton

21-12-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Lidstaten van de Europese Unie hebben tot en met medio december 13,5 miljoen ton mais geïmporteerd uit derde landen.

Deze hoeveelheid is meer dan verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In heel 2021-2022 werd 16,4 miljoen ton mais uit landen buiten de EU gehaald, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Dit jaar valt de oogst in veel landen echter tegen als gevolg van extreme droogte. Met name Spanje roert zich nadrukkelijk op de internationale markt om mais te importeren om de lokale tekortkomingen in te dekken.

De Spanjaarden hebben sinds 1 juli al bijna 5 miljoen ton mais elders ingekocht. Die mais wordt aangevoerd uit hoofdzakelijk Brazilië en Oekraïne. Nederland heeft inmiddels ook al 1,5 miljoen ton mais buiten de EU gekocht. En ook Polen en Portugal importeerden elk al meer dan 1 miljoen ton.

Zo’n 275.000 ton mais per week

Op grond van de zeer tegenvallende maisoogst in de EU is de verwachting dat dit seizoen in totaal zo’n 21 miljoen ton mais uit derde landen moet worden geïmporteerd. Dat betekent dat er in de komende maanden nog zo’n 7,5 miljoen ton aan mais de EU binnen moet worden gevaren. Dat komt neer op zo’n 275.000 ton per week. Daarbij wordt er van uitgegaan dat de veehouderij in de EU dit seizoen ruim 4 miljoen ton (ruim 6%) minder mais in het veevoer stopt in vergelijking met vorig jaar.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer