EU-maisimport stijgt naar 16,1 miljoen ton

26-01 | |
Foto: Bart Nijs
Foto: Bart Nijs

De maisimport in de Europese Unie is dit seizoen gestegen naar ruim 16,1 miljoen ton.

Hoewel nog maar net iets meer dan de helft van het seizoen achter de rug is, is de importhoeveelheid al vergelijkbaar met de seizoentotalen in voorgaande jaren.

In 2021-2022 werd uiteindelijk 16,4 miljoen ton mais geïmporteerd, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Het jaar daarvoor bleef de invoer steken op 15,2 miljoen ton. Als gevolg van de droge en hete zomer viel de maisoogst in de EU zo klein uit dat er dit seizoen meer mais uit derde landen moet worden geïmporteerd.

Spanje heeft de meeste hinder ondervonden van een tegenvallende maisoogst. Dat land staat dan ook met stip op nummer 1 op de lijst van grootste importeurs. De Spanjaarden importeren inmiddels al 6 miljoen ton mais uit derde landen.

Nederlandse import van mais

Ook Nederland meldt zich regelmatig aan het internationale maisloket. De Nederlandse import uit landen buiten de EU staat na Spanje op plaats 2 met iets meer dan 1,8 miljoen ton. Daarmee haalt Nederland meer mais uit derde landen dan een jaar geleden toen stond de teller na 30 weken net iets onder de 1,6 miljoen ton. In de vier jaren daarvoor importeerde Nederland meer mais uit derde landen.

Oekraïne is op dit moment de grootste leverancier van mais aan de EU. Zelfs nog iets groter dan Brazilië. Samen vullen ze meer dan 90% van de importbehoefte aan mais in de EU. Daarna volgens Canada en Servië. De Canadezen hebben bijna 500.000 ton mais geleverd aan de EU.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer