EU-melkaanvoer stijgt 0,5% in juli

22-09 | |
De gemiddelde dagelijkse aanvoer van alle melk in Europa bedroeg in juli 405.613 ton melk. - Foto: Canva/DAPA Images
De gemiddelde dagelijkse aanvoer van alle melk in Europa bedroeg in juli 405.613 ton melk. - Foto: Canva/DAPA Images

De melkaanvoer in de Europese Unie (EU) steeg in juli met 0,5% tot 12,57 miljoen ton melk. Dat blijkt uit cijfers van het Europese Eurostat.

Het is de tweede keer dit jaar dat de melkaanvoer hoger uitvalt dan vorig jaar. In februari werd 0,28% meer melk aangevoerd.

Vooral in mei bleef de hoeveelheid geproduceerde melk in de EU achter, dat was 1,5% minder dan dezelfde maand vorig jaar. De gemiddelde dagelijkse aanvoer van alle melk in Europa bedroeg in juli 405.613 ton melk. Met een daling van ruim 2,6% ten opzichte van een maand eerder is dat een duidelijk teken dat de seizoensmatige piek in de melkproductie achter de rug is.

Onderlinge verschillen lidstaten

De verschillen tussen Europese landen zijn groot. Van de grootste melkproducenten is Nederland de enige lidstaat die met 3,45% meer melk produceerde dan in juli 2021. Zowel Duitsland (-0,6%), als Frankrijk (-0,17 %) zagen hun melkproductie dalen. In Polen steeg de melkproductie tot 1,13 miljoen ton melk, dat komt overeen met een procentuele stijging van 5,78%. Hiermee komt Polen qua melkproductie op een vierde plaats, net na ons land. De Italiaanse melkproductie daalde ook bijna 1% tot bijna 1,1 miljoen ton melk.

De grootste productiedaling werd geregistreerd in Spanje. Dat land leverde in juli bijna 31.000 ton minder dan in juli 2021, dat is een procentuele daling van 4,8%. De melkproductie van Spanje is ongeveer de helft van wat Nederland produceert.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer