EU moet versterken bij veevoer en diergeneesmiddel

Het concurrentievermogen van Europese bedrijven die zich richten op veevoer of diergeneesmiddelen moet verbeteren. Dat zegt de Duitse landbouwminister Julia Klöckner na afloop van de informele landbouwraad in Koblenz.

De coronacrisis heeft het belang van een goede agrarische sector in Europa nog eens duidelijk gemaakt, concluderen de Europese landbouwministers. “Geen van de lidstaten is volledig zelfvoorzienend. Het is dus van groot belang dat we een sterke interne markt in Europa hebben”, vindt de Duitse voorzitter van de EU-landbouwraad.

Efficiënte interne markt

Tijdens de crisis kregen consumenten meer oog en waardering voor voedsel vanuit eigen de regio. De EU wil dat verstreken. “Maar dat betekent niet dat we ons afsluiten, of een nationalistische benadering van consumptie hanteren. Goede afspraken over internationale handel, een efficiënte interne markt en regionale productieketen zijn geen tegenpolen, maar kunnen horen bij elkaar”, vindt Klöckner.

Nieuwe veredelingstechnieken

De zwakke punten van de agrofoodketen, zoals de afhankelijkheid van de import van veevoer en diergeneesmiddelen uit derde landen, zijn tijdens de coronacrisis ook duidelijk geworden. De landbouwministers willen de Europese voedselketen daarom weerbaarder maken voor crises. De bewindslieden zien onder andere oplossingen in innovaties en in het bijzonder in het toestaan van nieuwe veredelingstechnieken. De toelating van Crispr-Cas, een veredelingstechniek op basis van soorteigen DNA, staat al jaren ter discussie in de EU.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.