EU-politicus Manders van VVD, via 50Plus naar CDA

Europarlementariër Toine Manders is voor de derde keer in zijn carrière als EU-politicus overgestapt van politieke partij. Na eerst voor de VVD in Europa actief te zijn geweest stapt de 50Plus‘er nu over naar het CDA.

Voor VVD zat Manders van 1998 tot 2013 in het Europarlement. Toen de VVD hem geen verkiesbare plaats meer gunde, stapte hij over naar 50Plus, tot grote ergernis van zijn fractiegenoten. Hij had in 2014 een paar duizend stemmen te weinig om voor 50Plus verkozen te worden. Bij een tweede poging in 2019 lukte hem dat wel.

Speciaal ouderengezant

Manders is onlangs lid geworden van het CDA. Hij gaat voor die partij in het Europees Parlement per direct zich bezighouden met “het beschermen van Nederlandse pensioenen en werken aan de vertegenwoordiging van ouderen in de politiek als speciaal ouderengezant”, zo meldt het CDA.

Ongelukkig bij 50Plus

Sinds vorig jaar zat Manders voor 50Plus in het EU-parlement, hij had zich aangesloten bij de EVP, de Europese fractie van christen-democraten waar ook het CDA deel van uitmaakt. Nadat partijvoorzitter Henk Krol begin mei uit 50PLUS was gestapt, zei Manders zich te beraden over zijn politieke toekomst. “Ik heb me de laatste maanden echt heel ongelukkig gevoeld bij 50Plus en de conclusie getrokken dat de belangen van mijn kiezers voorop moeten staan”, laat hij nu weten.

CDA-delegatieleider Esther de Lange: “Toine is al een jaar lid van onze christendemocratische EVP-fractie. Daar hebben we hem leren kennen als iemand waar we goed mee kunnen samenwerken. We delen ambities voor en zorgen over Europa.”

Medeauteur: Eric Beukema

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.