EU produceert 14,8% meer koolzaad

02-03 | |
De koolzaadproductie van afgelopen jaar is de grootste in vijf jaar. - Foto: Mark Pasveer
De koolzaadproductie van afgelopen jaar is de grootste in vijf jaar. - Foto: Mark Pasveer

De Europese Unie heeft vorig jaar 19,5 miljoen ton koolzaad geproduceerd. Deze hoeveelheid is ruim 2,5 miljoen ton groter dan in 2021.

Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Eurostat. Dit komt neer op een toename van 14,8%.

De forse toename van de koolzaadproductie voedt het idee dat de EU dit seizoen minder koolzaad importeert. Dat blijkt echter nog niet uit de cijfers tot nog toe. Cijfers van de Europese Commissie geven aan dat tot begin februari 4,6 miljoen ton koolzaad is geïmporteerd. Dat is 45% meer dan in dezelfde periode vorig seizoen en 8% meer dan het jaar daarvoor.

Meeste geïmporteerde koolzaad uit Oekraïne

Vooralsnog mikt de Europese Commissie over het hele seizoen op een import van 5,1 miljoen ton uit derde landen. Dat is 0,5 miljoen ton minder dan in het vorige seizoen en 0,7 miljoen ton minder dan in het jaar ervoor. Het grootste deel van deze import komt uit de Oekraïne.

De koolzaadproductie van afgelopen jaar is de grootste in vijf jaar. Dat komt goed uit met het oog op een grotere vraag naar koolzaad. Zowel de fabrikanten van biobrandstoffen als de behoefte aan raapschroot vanuit de veevoerbranche zorgen voor een grote vraag van verwerkers naar koolzaad.

Meer vraag naar koolzaad

De totale vraag in de EU wordt dit seizoen geraamd op 24,2 miljoen ton. Dat is 2,2 miljoen ton meer (+9%) dan het verbruik in het vorige seizoen. Ook ten opzichte van de vijf jaren daarvoor is de behoefte aan koolzaad in de verwerking groter. Sinds 2017 schommelt de koolzaadconsumptie in de EU tussen 21,5 en 23,3 miljoen ton.

Frankrijk is de grootste producent

Met iets meer dan 4,5 miljoen ton (+36%) was Frankrijk in 2022 de grootste koolzaadproducent in de EU, blijkt uit de cijfers van Eurostat. Duitsland haalde een oogst binnen van 4,3 miljoen ton (+23%). Een groter areaal ging in deze landen gepaard met een grotere opbrengst per hectare. Ook in Polen (+14,5%), Litouwen (+26%) en Denemarken (+37%) is aanzienlijk meer koolzaad geoogst. Tegenvallend waren de oogsten vorig jaar in Roemenië (-18%), Bulgarije (-20%), Hongarije (-38%) en Letland (-23%).

De koolzaadproductie in de EU bestaat bijna in zijn geheel uit winterkoolzaad. De oogst van zomerkoolzaad heeft een omvang van zo’n 300.000 ton. Dat is dus amper meer dan 1% van het totaal, blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Eurostat.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer