Doorgaan naar artikel

EU-producten krijgen bescherming in China

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Honderd Europese oorsprongsbenamingen op voedsel zijn vanaf begin 2021 beschermd in China. Daar heeft het Europees Parlement vorige week mee ingestemd.

Eerder tekenden de Europese Unie en China al een akkoord hiervoor. Ook honderd Chinese producten zijn met het akkoord beschermd. Het gaat om bescherming tegen onder andere imitatie en misbruik van de oorsprongsaanduidingen. Onder andere de Europese producten Feta-kaas, Ierse Whiskey, Roquefort-kaas en Parmaham vallen onder de afspraak. De lijst met geografische aanduidingen moet binnen vier jaar worden uitgebreid naar 175.

Kritisch over marktverstoringen

Momenteel onderhandelt de EU nog met Peking over een zogenoemde bilaterale investeringsovereenkomst. De afspraak over de bescherming van de oorsprongsaanduidingen is volgens het Parlement een belangrijke stap in de lopende onderhandelingen in een ‘een proces van het opbouwen van vertrouwen’. Europarlementariërs zijn wel kritisch over marktverstoringen in de EU van Chinese staatsbedrijven en oneerlijke handelspraktijken die het land hanteert voor bedrijven uit de EU.

“Dit is de eerste economische en commerciële overeenkomst die ooit met China is ondertekend, en het heeft een symbolische en vertrouwenswekkende waarde. Het belooft de Europese export van landbouwproducten naar China te stimuleren, die in 2019 al € 14,5 miljard waard was. Het is ook een goede maatstaf voor China’s ambitie om intellectuele eigendomsrechten krachtiger te beschermen”, aldus rapporteur Iuliu Winkler.

In 2019 was China de op twee na belangrijkste bestemming voor export van EU-producten met een geografische aanduiding. In 2018 en 2019 was 80% van de Europese inbeslagnames van nagemaakte goederen afkomstig uit China.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin