EU-prognose productie pluimveevlees: groei is eruit

24-11-2020 | Laatste update op 03-03 | |
Eenden van ongeveer 3,5 week oud. Volgens de prognose van de Europese Commissie krimpt vooral de eendenvleesproductie dit en volgend jaar. - Foto: Koos Groenewold
Eenden van ongeveer 3,5 week oud. Volgens de prognose van de Europese Commissie krimpt vooral de eendenvleesproductie dit en volgend jaar. - Foto: Koos Groenewold

De pluimveevleesproductie in de Europese Unie krimpt zowel dit jaar als volgend jaar licht.

Dat is de verwachting van de Europese Commissie, die twee per jaar komt met een prognose van de pluimveevleesproductie met input van alle lidstaten.

De gevolgen van de coronapandemie raken de pluimveevleessector hard. De afgelopen jaren groeide de pluimveevleesproductie in de Europese Unie (EU) jaarlijks met enkele procenten, een groei die met name aangejaagd werd door Polen. De EU verwacht nu voor dit jaar een krimp van 0,4% van de totale productie, en in 2021 een krimp van 0,2%.

Lagere prognoses Polen en Frankrijk

Dat komt vooral doordat in Polen en Frankrijk (de nummer 1 en 3 producenten binnen de EU) dit en volgend jaar naar verwachting minder kip geproduceerd zal worden. Polen verwacht dit jaar 2,2% minder kip te produceren dan een jaar geleden, en volgend jaar opnieuw een daling van 1,4%. Frankrijk voorziet een daling van 1,7% dit jaar en 3,3% volgend jaar. Duitsland is de op een na grootste pluimveevleesproducent van de EU. Daar verwachten ze slechts kleine wijzigingen: een plusje van 0,3% dit jaar en een krimp van 0,2% volgend jaar.

Geen prognose van Nederland

Nederland is het enige land van de grote kipproducerende landen dat geen cijfers heeft aangeleverd voor de prognose. Daarom rekent de Europese Commissie hiervoor met het productiecijfer van eerdere jaren, en wordt de prognose op 0% verandering gesteld.

Vooral minder eendenvlees

De lichte krimp in de totale Europese pluimveevleesproductie wordt met name veroorzaakt door een forse krimp van de eendenvleesproductie. Waar die van kuikenvlees stabiliseert (eveneens afwijkend ten opzichte van de afgelopen jaren van constante groei), is de verwachting dat de EU-productie van eendenvlees dit jaar met 7,6% daalt, en volgend jaar opnieuw met 3,8%.

In Frankrijk, Hongarije en Duitsland krijgt de eendenvleesproductie een flinke knauw. Ditzelfde geldt uiteraard voor Nederland, waar de productie dit jaar maanden heeft stilgelegen. Opnieuw staat hier overal een wijziging van 0,0%: het gevolg van een gebrek aan data.

Lees ook: Vogelgriep verergert malaise pluimveevleessector

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.