Doorgaan naar artikel

EU-project verzamelt voedselreststromen voor hergebruik

WASTE2FUNC wil reststromen uit de voedselketen verzamelen voor hergebruik als nieuwe grondstof.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Afvalstoffen kunnen dan worden omgezet tot grondstoffen voor bioplastic en bio-reinigingsmiddelen.

Het Europese project WASTE2FUNC zet een platform op waarmee voedselreststromen verzameld kunnen worden.

Het platform gaat bijdragen aan het logistiek samenbrengen van alle verschillende voedselreststromen. Voor het project is € 6,7 miljoen vrijgemaakt door de zogeheten Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (BBI-JU), een Europese instelling die de ontwikkeling van circulaire biobased producten ondersteunt. Met dit geld worden een app en website ontwikkeld waarmee reststromen kunnen worden aangemeld.

20% CO2-reductie

Het project richt zich op reststromen uit de landbouw, voedingsindustrie, supermarkten, veilingen en restaurants. De reststromen worden omgezet in grondstoffen voor bioplastic en ingrediënten voor cosmetica en zeep. Door deze afvalstromen te gebruiken levert dat volgens WASTE2FUNC een CO2-reductie op van minimaal 20%. Dat komt omdat de producten die nu geen eindtoepassing hebben, wegrotten op het land, weggegooid of verbrand worden.

Het was al mogelijk om van voedselafval van supermarkten en restaurants bio-reinigingsmiddelen en bioplastic te maken. Vanuit deze sectoren komt een redelijk stabiele afvalstroom en die worden in het WASTE2FUNC-project aangevuld met reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Bijvoorbeeld met groenten en fruit dat niet voldoet aan de kwaliteitseisen (zoals grootte en vorm), verbrand fruit door extreme zomers en rotte groenten en fruit.

Vergoeding voor boeren

Voor deze reststromen wordt gekeken hoe het voor boeren de moeite waard is om dit afval op te laten halen, bijvoorbeeld middels een vergoeding. Ook uit de voedingsindustrie wordt gekeken naar welke afvalstromen gebruikt kunnen worden, zoals zij- en afvalstromen die op dit moment nog een eindtoepassing kennen.

Het project loopt tot november 2024.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin