Doorgaan naar artikel

EU-rapport: Canada kan herkomst vlees niet garanderen

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Het huidige controlesysteem in Canada biedt geen garanties dat alleen Canadees hormoonvrij vlees naar de EU komt dat voldoet aan de regels onder voorlopig handelsverdrag Ceta. Dat blijkt uit een audit die de Europese Commissie in september vorig jaar uitvoerde in Canada om de controlesystemen in de vleessector te onderzoeken.

De betrouwbaarheid van het Canadese traceringsysteem voor vee en vlees was dit jaar een van de heikele punten in het debat in de Tweede Kamer over het handelsverdrag met Canada. Het verdrag moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Inspectiebezoek

Bij het inspectiebezoek door de Europese Commissie werden drie slachterijen, een varkensbedrijf, een rundveebedrijf en een veevoerbedrijf bezocht. Controlesystemen moeten ervoor zorgen dat het vlees afkomstig is van runderen en varkens die geen groeibevorderende middelen krijgen. Onder andere het systeem voor traceerbaarheid van het vlees dat naar de EU wordt uitgevoerd, vertoonde tekortkomingen. De systemen bevatten onvolledige informatie over verplaatsingen en de exacte locatie van dieren. Daardoor zijn de databases niet betrouwbaar, aldus het auditteam.

Schorsing

“Het systeem weerspiegelt onvoldoende de feitelijk structurele en hygiënische omstandigheden in de door de staat geregistreerde bedrijven op de EU-lijst”, aldus de audit-resultaten. Een van de drie door het auditteam bezochte bedrijven bleek volledig aan de eisen te voldoen. Voor een andere van de drie bedrijven heeft het auditteam een schorsing aangevraagd voor levering aan de EU.

Belangenverstrengeling onder dierenartsen

Volgens de onderzoeksresultaten worden ook geen passende maatregelen genomen om belangenverstrengeling onder dierenartsen tegen te gaan. Dierenartsen zijn geaccrediteerd door autoriteiten om te controleren of hormoonvrije vleesproductie plaatsvindt. Tegelijkertijd worden deze dierenartsen betaald door de veehouders die door hen geadviseerd worden over fokkerij en hygiëne.

Foodwatch: ‘ga niet akkoord met Ceta’

De audit werd in mei al gepubliceerd. Volgens de activistische ‘voedselwaakhond’ Foodwatch werd de audit recent pas door tegenstanders van het Ceta-verdrag opgemerkt. Foodwatch roept politieke partijen op om niet akkoord te gaan met Ceta ‘nu blijkt dat een van de belangrijkste zorgen, de hogere Europese standaarden en eisen aan dierwelzijn, volksgezondheid en milieu, niet gegarandeerd zijn’.



Medeauteur: Jan Braakman

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin