EU richt waterstofbank op om waterstofmarkt op gang te krijgen

14-09 | |
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen sprak tijdens haar jaarlijkse 'troonrede' over het belang van waterstof. - Foto: ANP
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen sprak tijdens haar jaarlijkse 'troonrede' over het belang van waterstof. - Foto: ANP

De Europese Unie richt een waterstofbank op die moet helpen een markt voor waterstof in het leven te roepen. De bank krijgt € 3 miljard in kas. Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, aangekondigd.

De Commissie heeft hoge verwachtingen van de klimaatneutrale brandstof. Deze kan fossiele energie vervangen waar elektriciteit nog niet voldoet, bijvoorbeeld in de lucht- en scheepvaart. Von der Leyen spreekt van een mogelijke ‘gamechanger’ voor de energietransitie. Dan moet er wel een markt voor waterstof ontstaan waar muziek in zit.

Waterstofbank helpt met garanties voor aankoop

“We moeten onze waterstofeconomie opschalen”, zei de Commissievoorzitter in haar jaarlijkse Staat van de Unie-toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. “Om dat te bereiken, moeten we een marktmaker voor waterstof oprichten, om de investeringskloof te overbruggen en het aanbod en de vraag van de toekomst te verbinden.”

De nieuwe Europese waterstofbank zal helpen met garanties voor de aankoop van waterstof, met onder andere middelen uit het Innovatiefonds van de EU, zei Von der Leyen in haar ‘troonrede’.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer