Doorgaan naar artikel

EU schuift besluit nieuwe veredeling vooruit

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

De Europese Commissie wacht zeker tot halverwege volgend jaar voordat er voorstellen komen voor een eventuele aanpassing van de regels voor genetische modificatie.

De Europese lidstaten hebben de Europees Commissie gevraagd onderzoek te doen naar genetische modificatie, waarbij vooral gekeken wordt naar de juridische uitleg die het Europese Hof van Justitie heeft gegeven aan de Europese regelgeving.

Dure toetsen

Volgens het Europese Hof moeten nieuwe genetische technieken (zoas Crispr-Cas) worden geschaard onder de oude regels voor genetische modificatie. Dat betekent dat de nieuwe technieken zware en dure toetsen moeten doorstaan om daarmee ontwikkelde nieuwe gewassen toe te laten.

De studie die de Europese Commissie doet, moet uiterlijk eind april volgend jaar klaar zijn.

Technieken worden overboord gezet

Europees Commissaris Stella Kyriakides is niet van plan vooruit te lopen op de uitkomsten van het onderzoek en zij kan ook niet beoordelen welke maatregelen nodig zijn.

De Belgische Europarlementariƫrs Johan Van Overtveldt en Geert Bourgeois (beiden lid van de conservatieve fractie in het Europees Parlement) stellen dat nieuwe technieken in feite overboord worden gezet door de rechterlijke uitspraak.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin