EU: soelaas bieden aan getroffen boeren

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Foto: ANP
Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Foto: ANP

De Europese landbouwministers willen dat de Europese Unie ruimte geeft voor steun aan getroffen boeren in de gebieden met watersnood.

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei dat er geen extra geld in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid komt. “Maar we willen een vlotte procedure voor lidstaten die hun ondernemers willen helpen.” De landbouwcommissaris zegt dat er uitzonderingen gemaakt mogen worden voor boeren die worden getroffen door de natuurramp en dat er met voorrang voorschotten kunnen worden uitbetaald. Daarnaast zijn er vormen van staatssteun toegestaan. “We hoeven niet zo streng te zijn voor boeren die door natuurrampen zijn getroffen”, aldus Wojciechowski.

Fondsen uit de plattelandsontwikkeling

Hoeveel geld er nodig is voor de boeren is nog onduidelijk. “Het is te vroeg om te zeggen wat de omvang van de schade is. De lidstaten moeten eerst de schade opnemen en doorgeven.” De lidstaten kunnen bij de steun aan de ondernemers gebruik maken van de fondsen uit de plattelandsontwikkeling. “Het gaat niet om extra geld”, aldus Wojciechowski, die niet uitsluit dat er geld beschikbaar wordt gesteld uit het solidariteitsfonds. “Maar dat hebben we niet besproken.”

Braakman
Jan Braakman RedacteurBeheer