Skip to content

EU-steun van € 80 miljoen niet indrukwekkend

Komt Europees Commissaris Wojciechowski toch nog met een steunpakketje in de coronacrisis.

Foto: Canva

Foto: Canva

Komt Europees Commissaris Janusz Wojciechowski toch nog met een steunpakketje in de coronacrisis. Hij kan moeilijk anders. 27 lidstaten hadden erom gevraagd.

Bovendien schetst een eigen rapport van de EU-Commissie de grote risico’s voor de agrofoodsector. Die is weliswaar relatief weerbaar tegen deze en andere crises, maar rept ook van grote onzekerheden en snelle veranderingen op de markten.

De betekenis van de Europese maatregelen zit hem zeker niet in het geld. De € 80 miljoen waarvan sprake is, is maar een schijntje in vergelijking met nationale steun. Wat dat betreft is de commissaris wel consequent, hij zei de hele tijd al dat hij geen budget heeft.

Overschotten uit de markt nemen

Belangrijker is het instrumentarium. Ten eerste: opslag, overschotten uit markt nemen. Het is een beproefd middel, met een bekend nadeel: wat je nu weghaalt, moet ooit toch op de markt komen. Maar deze tijden zijn zo uitzonderlijk dat we dat risico maar voor lief moeten nemen. Het gaat nu nog vooral om zuivel en bepaalde vleessoorten. Andere sectoren roeren zich al, met recht. Waarom zij niet?

Versoepeling mededingingsregels

De andere maatregel is eigenlijk opmerkelijker. De mededingingsregels worden versoepeld zodat in bepaalde deelmarkten producenten afspraken mogen maken over productievolumes. Grote vraag is evenwel of dat in de praktijk gaat werken.

Boeren moeten het net als andere ondernemers in de coronacrisis vooral hebben van hun eigen, nationale overheid

Indrukwekkend is het al met al nog niet. Boeren moeten het net als andere ondernemers in deze crisis vooral hebben van hun eigen, nationale overheid. Met alle risico’s van dien voor het ‘level playing field’. Daar laat Europa toch een kans liggen om echt van betekenis te zijn.

Lees ook: Gemengde reacties op extra Europese coronasteun

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin