Doorgaan naar artikel

EU: suikerimport veel groter dan export

De Europese Unie importeert veel meer suiker dan dat het exporteert.

Geüpdatet op:
Akkerbouw
Nieuws
Suiker. - Foto: Misset/Lex Aalders

Suiker. - Foto: Misset/Lex Aalders

De EU importeert veel meer suiker dan dat het exporteert. Volgens de Europese Commissie is sprake van een negatieve handelsbalans van 855.000 ton suiker over de eerste zeven maanden van seizoen 2019-2020 (oktober 2019 t/m mei 2020).

Er is 551.000 ton suiker verkocht aan landen buiten de EU en 1,409 miljoen ton suiker geïmporteerd. Het handelstekort is bijna drie keer groter dan in dezelfde periode van het vorig seizoen. Toen was de import 305.000 ton groter dan de export.

Import suiker 12,5% hoger, export daalt 55%

De import ligt 12,5% boven het niveau van vorig seizoen. De suikerexport is tot en met mei 55% lager uitgevallen. De import groeit en de export krimpt omdat de Europese suikerproductie is gedaald. Volgens de Commissie is 17,4 miljoen suiker uit de bietenoogst van 2019 gehaald. In 2018 was dat 17,6 miljoen ton. Daardoor is de suikerprijs in de EU gestegen. Van oktober tot en met mei dit seizoen is suiker in de EU verkocht voor gemiddeld € 359 per ton. In dezelfde periode een jaar eerder was dat € 317. Een hogere suikerprijs in de EU maakt import aantrekkelijker.

Krapte suiker op wereldmarkt

Ook op de wereldmarkt is sprake van een krappere beschikbaarheid van suiker. De International Sugar Organisation (ISO) gaat in de laatste prognose uit van een tekort in seizoen 2019-2020 (dat loopt tot oktober) van maar liefst 9,3 miljoen ton suiker. Ook voor volgend seizoen verwacht de ISO dat de productie achterblijft bij het suikerverbruik.

Op de termijnmarkt in Londen steeg het eerstaflopende contract (oktober 2020) donderdag 30 juli naar het hoogste niveau in anderhalve maand. Het contract sloot donderdag op $ 368,20 per ton suiker en is daarmee 5% duurder geworden deze week.

Verdere stijging suikerprijs onzeker

Maar het is onzeker of de suikerprijs verder stijgt. Rabobank gaat voor dit seizoen ook uit van een tekort, net als de ISO. Rabo Research schat het tekort nu op 4,3 miljoen ton. Vóór de coronacrisis gingen de Rabo-analisten er nog vanuit dat de suikerproductie 6,7 miljoen ton zou achterblijven bij het verbruik. Voor het nieuwe seizoen 2020-2021 gaat Rabo Research nu uit van een klein overschot van 0,85 miljoen ton, omdat het suikerverbruik daalt vanwege de coronacrisis. Er wordt minder suiker omgezet in ethanol door de gedaalde olieprijs. Bovendien is minder suiker voor suikerhoudende voedingsmiddelen vanwege de afgelasting van evenementen en het beperken van het horecabezoek. De coronacrisis maakt een verdere stijging van de suikerprijs onzeker.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin