Doorgaan naar artikel

EU-tarwe plots goedkoper dan Russische

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Russen trapten op de rem, maar in Europa ging de prijsdaling bij tarwe almaar verder.

Het resultaat hiervan is dat de Europese tarwe nu goedkoper op de wereldmarkt wordt aangeboden dan de Russische. De Russen hebben nog zat tarwe. Maar mede op het dringende advies van het Russische landbouwministerie om de tarwe niet goedkoper aan te bieden dan 275 dollar per ton FOB (boordvrij) blijven de prijzen daar op dat niveau steken. In Europa zijn de prijzen wel verder gedaald zodat de prijs van de EU-tarwe nu ruim onder die van de Russische duikt, terwijl het Russische product tot voor kort juist wat goedkoper was.

Russen exporteren 1,5 miljoen ton meer

Eind februari/begin maart haperde de Europese tarwe-export, maar inmiddels wordt toch weer wekelijks 500.000 tot 600.000 ton verscheept naar derde landen. Hoewel de vraag naar Russische tarwe nu door de grotere concurrentie uit de EU iets getemperd is, komt de uitvoer van tarwe uit dat land deze maand naar verwachting nog wel boven de 4 miljoen ton uit. Daarmee exporteren de Russen deze maand toch al gauw 1,5 miljoen ton meer dan de EU.

Deze week lijkt de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs wel wat te stabiliseren op een niveau van net onder de € 245 per ton. De neerslag in de Verenigde Staten, de Europese Unie en in de teeltgebieden rond de Zwarte Zee (Rusland en Oekraïne) houden de prijsvorming onder druk. Nieuwe dreigementen uit Rusland om het graanakkoord per 18 mei over boord te gooien en de Turkse aankondiging van een importheffing van 130% op Oekraïense tarwe, mais en gerst maken weinig indruk op de handel. En dus lijkt een opleving van de prijzen vooralsnog ver weg.

Op de graanbeurs in Groningen zakte de tarweprijs deze week met € 3 naar € 238 per ton. De Rotterdamse notering van EU-tarwe nadert inmiddels de € 250 per ton. Sinds september 2021 is de prijs daar niet onder geweest. In België heeft de federatie van graanhandelaren haar indicatieprijs al verlaagd tot net boven de € 200 per ton. Begin dit jaar stond deze prijs nog op bijna € 280 per ton.

Prognose: stabiele tot licht lagere prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin