EU-tarwe uitvoer verloopt vlot

01-03 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De Europese Unie heeft vanaf 1 juli tot en met 26 februari 20,47 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Dat is 7% meer dan in dezelfde periode een jaar geleden.

In de loop van februari is de totale uitvoer ten opzichte van vorig jaar iets toegenomen. De vraag is of dat zo blijft, want Franse tarwe is minder concurrerend op de wereldmarkt. Egypte kocht eind februari 240.000 ton tarwe voor verzending tussen 1 en 15 april. De Franse tarwe werd te duur aangeboden, waardoor scherp geprijsde Russische tarwe de aanbesteding kreeg toegewezen.

Technische problemen

Overigens hebben enkele EU-landen technische problemen met het aanleveren van exportcijfers in het douanesysteem, waardoor cijfers een vertekend beeld kunnen geven, geeft een woordvoerder van RVO.nl aan.

Afzet gerst

De afzet van EU-gerst ligt met 3,7 miljoen ton 34% onder het niveau van een jaar geleden. Gerst wordt redelijk goed gevraagd, ook als vervanger van mais, waarvan de prijzen relatief hoog zijn. Mede daardoor wordt minder gerst uitgevoerd. Er wordt gesproken dat China Australische gerst gaat toelaten. Als dat wordt toegestaan zal de vraag naar Franse gerst afnemen.

Maisinvoer

De EU-mais invoer komt in de periode 1 juli tot en met 26 februari uit op 17,9 miljoen ton mais. Die invoer ligt 60% hoger dan een jaar eerder. Het Braziliaanse aanbod wordt minder, waardoor de tempo van de mais invoer afneemt.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer