Uitvoer EU-tarwe zwakt af

08-03 | |
EU-tarwe uitvoer zwakt af. Foto: Canva
EU-tarwe uitvoer zwakt af. Foto: Canva

De EU-uitvoer van tarwe loopt in maart minder vlot vergeleken met de voorgaande weken.

De Europese Unie heeft in de periode 1 juli tot en met 5 maart 21 miljoen ton tarwe uitgevoerd, dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie. In week 9 is ‘slechts’ 117.640 ton zachte tarwe geëxporteerd. Ter vergelijking, in de voorgaande weken werd grofweg tussen 300.000 tot 500.000 ton per week afgezet.

Effect scherpe prijzen Russische tarwe

Russische tarwe wordt momenteel scherp geprijsd op de wereldmarkt aangeboden. Dit maakt de afzet van Europese tarwe lastiger en dat is terug te zien in de exportcijfers. Dit seizoen is tot dusver de meeste EU-tarwe naar Marokko, Algerije, Nigeria, Egypte en China gegaan.

De EU-uitvoer van gerst loopt begin maart iets in ten opzichte van een jaar eerder. Er is dit seizoen tot en met 5 maart ruim 4 miljoen ton gerst weggegaan. Dat is nog steeds 30% minder dan een jaar eerder in dezelfde periode wegging. Een week eerder lag de seizoensafzet echter nog 34% onder het niveau van vorig jaar.

Invoer mais boven niveau

De invoer van mais in de EU komt met 18,6 miljoen ton ruimschoots boven het niveau van een jaar geleden (+60%) toen in dezelfde periode 11,6 miljoen ton mais werd geïmporteerd. Het gros van de mais komt uit Oekraïne (9,3 miljoen ton) en Brazilië (7,6 miljoen ton). Verder zijn Canada, Servië en Rusland belangrijke leveranciers van mais aan de EU.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer