EU-telers bezorgd over Farm-to-Fork-strategie

01-10-2020 | Laatste update op 20-01 | |
Oogsten van witte kool. Telers in de EU maken zich zorgen dat er binnen de voorgestelde Farm-to-Fork-strategie onvoldoende rekening wordt gehouden met hun situatie. - Foto: VidiPhoto
Oogsten van witte kool. Telers in de EU maken zich zorgen dat er binnen de voorgestelde Farm-to-Fork-strategie onvoldoende rekening wordt gehouden met hun situatie. - Foto: VidiPhoto

Telers twijfelen of ze wel kunnen blijven werken binnen de doelstellingen van de Farm-to-Fork-strategie.

De coronacrisis laat zich nog steeds voelen bij de Europese fruit- en groentetelers. Ze maken zich zorgen dat er binnen de voorgestelde Farm-to-Fork-strategie onvoldoende rekening wordt gehouden met hun situatie.

Hoge productiekosten

“De sector kampt nog steeds met hoge productiekosten en -verliezen voor bepaalde producten – tomaten, groenten en steenfruit bijvoorbeeld – en de telers twijfelen of ze wel kunnen blijven werken binnen de doelstellingen van de Farm-to-Fork-strategie”, klinkt het bij de werkgroep groenten en fruit van de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca.

Gecombineerde effecten coronacrisis en Farm-to-Fork

De gecombineerde effecten van de coronacrisis en de nieuwe Farm-to-Fork-strategie baart de Europese groente- en fruittelers ernstig zorgen. De situatie is dubbel: van bepaalde groente- en fruitsoorten steeg de prijs tijdens de lockdown, maar dat extraatje was broodnodig om de bedrijven economisch in leven te houden. “Vooral de productiekosten gingen omhoog als gevolg van verschillende beperkingen naar aanleiding van de coronacrisis”, klinkt het.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen halveren

Volgens de nieuwe Europese Farm-to-Fork-strategie moet het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gehalveerd worden.

Ook het gebrek aan seizoensarbeiders, slechte weersomstandigheden, een gebrek aan oplossingen om bepaalde plagen en ziekten te bestrijden en de droogte van voorbije zomer weegt op de sector.

“We spelen nu al met de limieten in bepaalde producties zoals tomaten, groenten en steenfruit”, reageert Luc Vanoirbeek, voorzitter van de werkgroep groenten en fruit bij Copa-Cogeca en algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). “Er is niet veel meer nodig voor de situatie kritiek wordt. Ik zie niet in hoe we de doelstellingen kunnen halen zonder de prijzen van Europese groenten en fruit voor de eindconsument te verhogen.”

No-deal brexit

Een ander belangrijk punt van zorg voor de sector is het vooruitzicht op een no-deal met het Verenigd Koninkrijk. “We zullen in de frontlinie staan als de onderhandelingen mislukken”, reageert Luc Vanoirbeek. “We vragen de Europese Commissie om maatregelen te nemen om een ‘Brovid’-effect te vermijden. De combinatie van een no-deal brexit en de Covid-19 crisis zou een ongeziene impact hebben op de sector.”

Lees ook: Geen realisme bij lancering boer-tot-bord-strategie 

Auteur: Marieke Van Hooreweghe (Vilt)

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Vilt Vlaams infocentrum land- en tuinbouwBeheer