EU: totaalverbod nertsenhouderij niet aan de orde

Europees Commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid en Voedselveiligheid). - Foto: AFP/Francisco Seco
Europees Commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid en Voedselveiligheid). - Foto: AFP/Francisco Seco

De Europese Commissie denkt niet aan een totaalverbod voor de nertsenhouderij. Dat stelt Europees Commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid en Voedselveiligheid) in antwoord op parlementaire vragen van de Nederlandse Europarlementariƫr Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren).

Een totaalverbod op het houden van dieren voor bont naar aanleiding van de besmetting met het coronavirus in Nederland zou geen gerechtvaardigde en evenredige maatregel zijn, aldus Kyriakides. De Europees Commissaris zegt dat Nederland op basis van de tijdelijke Europese regels voor steun bij corona gerechtigd is om nertsenhouders te ondersteunen.

Op basis van informatie van Nederland stelt de Commissie dat de betrokken bedrijven niet mogen worden herbevolkt tot de gebiedsbeperkingen zijn opgeheven.

Lidstaten mogen steun aan bedrijven zelf bepalen

Hazekamp had gevraagd om een totaalverbod op het houden van dieren voor bont in Europa. Daarbij wil zij de toezegging dat bontbedrijven worden uitgezonderd van de steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis. De Europese Commissie zegt dat het aan de lidstaten is om zelf te bepalen hoe en welke bedrijven moeten worden ondersteund.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer