EU treedt op tegen toelaten neonicotinoïden

05-08-2020 | |
Oogst van suikerbieten. Foto: Koos van der Spek
Oogst van suikerbieten. Foto: Koos van der Spek

De Europese Commissie treft maatregelen tegen de lidstaten Litouwen en Roemenië, omdat ze ten onrechte neonicotinoïden toestaan in suikerbieten.

Dat zegt Europees Commissaris Stella Kyriakides in antwoord op parlementaire vragen van de Duitse christendemocraat David McAllister. Lidstaten mogen onder bijzondere omstandigheden verboden gewasbeschermingsmiddelen toelaten. Maar volgens de Europese Commissie hebben de lidstaten ten onrechte een noodtoelating toegepast. Kyriakides zegt ook andere lidstaten nauwgezet te volgen bij de toelating van verboden middelen.

Oneerlijke concurrentie

McAllister wijst erin zijn vragen op dat er sprake is van oneerlijke concurrentie als lidstaten gewasbeschermingsmiddelen in hun land toelaten, terwijl dat middel voor akkerbouwers in andere landen niet beschikbaar is. Hij kaart ook aan dat er landen zijn die hun suikerindustrie ondersteunen (gekoppelde steun) en daarmee een ongelijk speelveld creëren. Lidstaten mogen – onder voorwaarden – steun geven aan sectoren in moeilijkheden. Daar zitten wel grenzen aan, maar zolang lidstaten binnen die grenzen blijven, volstaat melding ervan.

Noodlijdende suikerindustrie

McAllister zegt dat Duitse suikerbietentelers last hebben van de steun die andere lidstaten geven. Hoewel McAllister geen andere landen noemt, is bekend dat Polen de eigen noodlijdende suikerindustrie ondersteunt.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer