Doorgaan naar artikel

EU-varkensvleesexport start moeizaam in 2022

De varkensvleesexport van Europa bleef in de eerste twee maanden van dit jaar achter op vorig jaar.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Varkensvlees klaar voor de export. Foto: Bert Jansen premium

Varkensvlees klaar voor de export. Foto: Bert Jansen

In dit artikel

De varkensvleesexport van Europa bleef in de eerste twee maanden van dit jaar achter op vorig jaar. In de periode van januari en februari 2022 is 760 duizend ton geëxporteerd, tegenover 1.025 duizend ton in de eerste twee maanden van 2021. Dit bedraagt een daling van 26%.

De export van varkensvlees naar China staat al een tijd erg onder druk. Zo was er een daling van 61% in de export van varkensvlees vanuit Europa naar China. Niettemin blijft China nog altijd de grootste varkensvleesafnemer van Europa, zo blijkt uit de cijfers van Eurostat. Deze daling komt mede door de Afrikaanse varkenspest en corona.

Duitsland

Zo kan Duitsland nog geen varkensvlees exporteren naar China, omdat het nog niet verlost is van de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen en bij enkele varkensbedrijven. Ook de lage Chinese varkensprijs is een belangrijke reden van de daling van varkensvlees uit Europa. Door analisten wordt verwacht dat de exportdaling zich voort blijft zetten, omdat het aanbod van varkensvlees uit China zelf blijft groeien. Dit komt omdat China na de grote impact van de Afrikaanse varkenspest de eigen varkensstapel weer aan het opbouwen is.

Japan

De EU-varkensvleesexport naar Japan is in de eerste twee maanden van dit jaar gestegen met 47% en naar Korea met 130%. Japan en Korea compenseren een deel van de afgenomen export naar China.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin