EU-verbod op kleurstof titaniumoxide in voeding

Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides - Foto: ANP
Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides - Foto: ANP

De EU-landen zijn akkoord met een voorstel van de Europese Commissie om vanaf volgend jaar titaniumdioxide, de witte kleurstof E171, te verbieden als toevoeging aan voedingsmiddelen. Het additief is mogelijk kankerverwekkend. E171 wordt gebruikt in onder andere kauwgum, chocolade, snoep, soep, pizza en bakkerijproducten om ze witter te maken of glans te geven.

Eurocommissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) stelt dat het belang van voedselveiligheid en de gezondheid van de consument buiten kijf staat. “Daarom hebben we, op basis van wetenschappelijke feiten, besloten dit risico te verwijderen uit voeding.”

E171 wordt in verband gebracht met darmkanker en leverschade

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (Efsa) concludeerde eerder dit jaar dat E171 niet veilig is. Er zitten heel kleine deeltjes in die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op darmkanker en leverschade. RIVM waarschuwde al in 2018 voor de mogelijke risico’s van ‘het onnodige en potentieel gevaarlijke additief’, stelt belangenbehartigingsgroep Foodwatch. “Onze jarenlange campagne om het uit voeding te halen, heeft vruchten afgeworpen.”

E171 wordt volgens directeur Nicole van Gemert aan ‘honderden’ producten toegevoegd, niet alleen voedingsmiddelen. Het kan ook zitten in tandpasta en pillen, maar die vallen niet onder het verbod.

ANP Algemeen Nederlands PersbureauBeheer