Doorgaan naar artikel

EU verlaagt oogstraming aardappelen

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

Aanhoudende droogte leidt ertoe dat de aardappelopbrengsten in de Europese Unie blijven steken op een normaal niveau.

De Europese Commissie heeft de opbrengstverwachting voor aardappelen ten opzichte van juli met 2,5% verlaagd naar 34,2 ton per hectare.

Een maand geleden ging de Europese Commissie er nog vanuit dat aardappelen gemiddeld iets meer dan 35 ton per hectare zouden opleveren. Dat zou resulteren in een bovengemiddelde oogst. In de afgelopen vijf jaar werd in de EU gemiddeld 34,2 ton per hectare geoogst. Daar lijkt de oogst dus nu ook op uit te komen.

30 tot 50% minder neerslag

Vooral in Roemenië hebben de aardappelen het moeilijk zonder voldoende vocht en temperaturen die veelal boven de 30 graden uitkomen. De neerslag bleef in de meeste gebieden 30 tot 50% onder het langjarig gemiddelde. En de temperatuur valt juist 1 tot 2 graden hoger uit dan normaal.

De zuidelijke provincie Muntenië telt sinds 1 juli slechts twee dagen met net iets meer dan 10 millimeter neerslag; eind juli en 14 augustus. Verder is daar geen neerslag van betekenis geweest.

Door het tekort aan neerslag voorziet de Europese Commissie in Roemenië een aardappeloogst die amper 15 ton per hectare zal halen. Los van het areaal valt de oogst daarmee ruim 9% lager uit dan gemiddeld.

Suikerbieten

Bij de suikerbieten is het verhaal niet anders. Daar vallen de bruto kilo’s met 35,8 ton per hectare volgens de nieuwe verwachting bijna 8% lager uit dan gemiddeld.

In Italië doen de bieten het nog veel slechter. Daar rekent de EU op een opbrengstvermindering van bijna een kwart ten opzichte van normaal. De gemiddelde oogst blijft daar steken op 51,4 ton per hectare, terwijl onder normale omstandigheden 67,6 ton wordt gerooid.

Nederland

In Nederland mikt de Europese Commissie op een aardappelopbrengst van 42,7 ton per hectare. Dat is 2,2% meer dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. De suikerbietenopbrengst wordt geschat op 86,2 ton per hectare en dat is 2,7% boven het resultaat in de afgelopen vijf jaar.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin