EU verwacht lagere varkensvleesproductie in 2030

21-12-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De komende tien jaar zal de Europese varkensvleesproductie 4% dalen naar 21,9 miljoen ton.

Dat stelt de Europese Commissie in haar Agricultural Outlook 2020-2030. De daling wordt veroorzaakt door toenemende druk van milieumaatregelen in diverse EU-lidstaten, veranderingen in het eetpatroon van consumenten en het risico van Afrikaanse varkenspest (AVP).

Lees verder onder de grafiek.

Pluimveevlees

De varkensvleesconsumptie in de EU is voor 2020 ingeschat op 32,7 kilo per hoofd van de bevolking en daalt de komende 10 jaar naar 31,9 kilo. De daling werd in 2019 al ingezet, mede door de hogere prijzen als gevolg van de uitbraak van AVP in China. De Commissie verwacht niet dat de consumenten, die varkensvlees lieten liggen en goedkoper pluimveevlees kochten, niet meer terugkeren naar varkensvlees.

Krimp veestapel

Dat de Europese sector aan de vooravond van een krimp staat werd volgens de Commissie afgelopen jaar al duidelijk. 2020 was afgezien van de coronacrisis door de wereldwijde piek in de vraag naar varkensvlees een positief jaar. Toch investeerden Europese varkenshouders nauwelijks, omdat het investeringsklimaat ongunstig was. De wereldwijde vraag naar varkensvlees zal hoog blijven. Door de verwachte krimp van de Europese productie zal de export vanaf 2021 dalen.

Herstel productie varkensvlees in China

Tegenover de dalende productie staat ook een afnemende export. Reden hiervoor is het, sneller dan verwacht, herstel van de Chinese varkensvleesproductie. Ondanks dat ’s werelds grootste afnemer van varkensvlees nog altijd kampt met uitbraken van AVP is het land bezig met een rappe herbevolking van varkensbedrijven. De Commissie verwacht dat China in 2025 al terug is op het productieniveau van voor de AVP-uitbraak. Als gevolg daarvan zal de Chinese export dalen van 3,4 miljoen ton dit jaar naar circa 1,75 miljoen ton in 2030. De totale Europese export zal richting 2030 met 8,7% dalen naar 3,9 miljoen ton. Daarmee blijft de EU wereldwijd de grootste exporteur met een marktaandeel van 38%.

van der Linde


Beheer