Uienopbrengst in de EU van 6,3 miljoen ton verwacht

08-11 | |
Oogst van uien in Flevoland. De uienopbrengst in de EU wordt geraamd op 6,3 miljoen ton uien voor seizoen 2022-’23. Dat is 13,4% minder dan vorig jaar.
Oogst van uien in Flevoland. In Nederland is het uienareaal 9% kleiner dan vorig seizoen. - Foto: Cor Salverius

De uienopbrengst in de EU wordt geraamd op 6,3 miljoen ton uien voor seizoen 2022-’23. Dat is 13,4% minder dan vorig jaar. De EU-uienopbrengst blijft dit seizoen wel boven de productie van 2018 (5,8 miljoen ton).

Op de jaarlijkse bijeenkomst Euronion eind vorige week schatte het Duitse landbouwmarktbureau AMI het Europees uienareaal voor 2022 op 104.600 hectare. Daarmee is het areaal 9% gekrompen vergeleken met vorig seizoen en blijft het areaal boven het niveau van seizoen 2018-’19.

Areaal uien in Nederland 9% kleiner

Van de twee belangrijkste EU-producenten (Spanje en Nederland) is het uienareaal is procentueel gezien het meest gekrompen met 13% (Spanje) en 9% (Nederland) vergeleken met vorig seizoen. Vorig seizoen hadden deze beide landen nog de grootste areaalvergrotingen.

Opbrengsten vallen door een droge zomer tegen. De Nederlandse uienproductie, inclusief plantuien, wordt op 1,5 miljoen ton geschat. Dat was vorig seizoen 1,8 miljoen ton uien. De Spaanse oogst komt dit seizoen op 1,2 miljoen ton. In 2021 was de Spaanse uienopbrengst 1,6 miljoen ton. Daarentegen vielen opbrengsten in de Scandinavische landen juist mee, deels door een groter areaal in Noorwegen en Zweden.

In Oekraïne wordt een tekort aan uien verwacht, omdat Rusland de zuidelijke regio’s bezet. Goede opslagcapaciteit ontbreekt, waardoor het land meer afhankelijk wordt van import. Deze importstroom zal deels worden ingevuld met Aziatische uien die via Pakistan worden geleverd.

Exportbelang India neemt toe

Het exportbelang van India op de wereldwijde uienmarkt neemt toe. Het prijsniveau van Indiase uien ligt relatief laag, waardoor het land concurrerend uien aanbiedt op de wereldmarkt. Dat resulteert in een groter exportvolume. In de eerste acht maanden van 2022 heeft India 1,35 miljoen ton uien afgezet. Dat is ruim 300.000 ton meer uien dan in januari tot en met augustus van 2021.

Sommige periodes exporteert Nederland veel uien naar India door ongunstig weer waardoor het land de eigen Indiase export tijdelijk stilzet. Voor zover bekend worden geen tekorten verwacht in India.

Uienprijzen in Brazilië op hoog niveau

Een ander belangrijke afzetbestemming is Brazilië. De lokale prijzen liggen in 2022 juist op een hoog niveau, omdat een eigen Braziliaanse teelt tegenviel. Desondanks zijn minder uien uit Europa gehaald. Brazilië heeft dit kalenderjaar tot en met september wel meer uien uit Chili gehaald.

Argentinië is andere jaren een belangrijke aanbieder van uien op het Zuid-Amerikaanse continent. Maar watertekorten, onzekerheid over de watervoorziening en hogere productiekosten hebben het Argentijnse areaal beperkt.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer