Doorgaan naar artikel

EU-voedingssuikerprijs sluit 2022 af op hoog niveau

De Europese Commissie heeft de gemiddelde verkoopprijs van witsuiker in de EU voor december verhoogd naar € 655 per ton.

In Brazilië, de belangrijkste producent en exporteur van suiker op de wereldmarkt, is het interessanter om suikerriet om te zetten in suiker in plaats van ethanol. Foto: Canva premium

In Brazilië, de belangrijkste producent en exporteur van suiker op de wereldmarkt, is het interessanter om suikerriet om te zetten in suiker in plaats van ethanol. Foto: Canva

De Europese Commissie heeft de gemiddelde verkoopprijs van witsuiker in de EU voor december verhoogd naar € 655 per ton.

Dat is een prijsstijging van € 33 (+5,3%) vergeleken met de voorgaande maand. Daarmee ligt de gemiddelde prijs € 234 per ton boven de gemiddelde prijs in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit publicaties van de Europese Commissie.

Sinds november 2021 is de verkoopprijs van suiker elke maand gestegen. In oktober 2022 steeg de prijs extreem met maar liefst € 74 per ton. Meestal stijgt of daalt de verkoopprijs minder dan € 10 per maand. De Europese Commissie berekent sinds juli 2006 iedere maand de gemiddelde verkoopprijs die suikerproducenten in de EU in rekening brengen bij de voedingsmiddelenfabrikanten. De prijzen worden een paar maanden later gepubliceerd.

De verwachting is dat in januari de gemiddelde voedingsprijs voor suiker niet verder stijgt. Want op de termijnmarkt in Londen noteerde het suikercontract (maart 2023) in december gemiddeld $ 550 (€ 510). En in januari stabiliseerde de gemiddelde notering naar $ 549 (€ 509).

Prijsdruk suiker in het nieuwe jaar

Eind januari trok de internationale suikerprijs iets aan ($ 581), doordat India mogelijk geen extra suiker op de wereldmarkt brengt door tegenvallende suikerrietopbrengsten. Begin februari neemt de druk toe en daalt de notering naar $ 566,80. De Thaise oogst valt gunstiger uit dan waar eerder van werd uitgegaan. En in Brazilië, de belangrijkste producent en exporteur van suiker op de wereldmarkt, is het interessanter om suikerriet om te zetten in suiker in plaats van ethanol, doordat de schorsing van belasting op benzine is verlengd. Dat zorgt voor prijsdruk in het nieuwe jaar.

Snel delen

Image
Annet Smale

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin