Doorgaan naar artikel

EU-voedingssuikerprijs stabiliseert

Een ruimere suikerbalans in de wereld remt de prijsstijging. Foto: Canva premium

Een ruimere suikerbalans in de wereld remt de prijsstijging. Foto: Canva

De verkoopprijs van EU-voedingssuiker stabiliseert in de maand maart op € 804 per ton. Dat blijkt uit de laatste publicatie van de Europese Commissie. Eigenlijk is de voedingssuikerprijs vanaf begin 2019 – toen stond deze gemiddeld op € 312 – alleen maar gestegen met af en toe een klein dipje. De afgelopen maanden steeg de prijs explosief.

Wat deels meespeelt is dat vorige maand de International Sugar Organisation (ISO) bekend maakte dat voor seizoen 2022-’23 een wereldwijd suikeroverschot van 4,2 miljoen ton wordt verwacht. Voor seizoen 2022-’22 gaat ISO nog uit van een tekort van 2,2 miljoen ton. Voornamelijk door een grotere Braziliaanse productie stijgt de eindbalans. Een ruimere suikerbalans in de wereld remt de prijsstijging. Hoge prijzen hebben ertoe geleid dat in Duitsland meer suikerbieten zijn ingezaaid. Het Duitse areaal is voor oogst 2023 met 0,5% toegenomen naar 398.000 hectare.

Suikerprijzen in regio‘s

De maandelijkse verkoopprijs in de EU komt tot stand door de suikerprijzen in drie regio’s. In alle drie de regio’s is de suikerprijs de afgelopen jaar flink gestegen. In regio 2 (België, Duitsland, Frankrijk en Nederland) steeg in maart de gemiddelde verkoopprijs met € 4 naar € 792 per ton ten opzichte van de vorige maand. Voor regio 1 (Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Finland, Hongarije, Litouwen, Polen, Zweden en Slowakije) bleef de verkoopprijs voor suiker gelijk op € 802. En in regio 3 (Bulgarije, Estland, Kroatië, Italië, Portugal en Roemenië) daalde de prijs in maart naar € 877 (-€ 17).

Beeld van markt

De Commissie rapporteert suikerprijzen op basis van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1185, die in 2019 is uitgebreid, waardoor met ingang van 1 januari 2021 voor meer producten in meer sectoren meer informatie moet worden gerapporteerd. Zoals naast verkoopprijzen voor producenten ook de inkoopprijzen van verwerkers en retailers. Op die manier probeert de Commissie een beeld te krijgen wat er op de markt gebeurt.

Verder heeft de Braziliaanse overheid recent aangekondigd gebruik te gaan maken van een nieuw mechanisme om de benzineprijzen te beheersen. Na de aankondiging daalde de benzineprijs scherp, waardoor ook ethanolprijzen omlaag gingen. Een lagere ethanolprijs maakt de productie minder interessant en daardoor kan de suikerproductie toenemen. Met als gevolg dat er prijsdruk op suiker komt te staan. Het is afwachten hoe het nieuwe mechanisme uitpakt op de markt.

Het eerst aflopende suikercontract op de termijnmarkt in Londen schommelt sinds eind april redelijk stabiel op een hoog niveau. Momenteel zijn weersomstandigheden gunstig in belangrijke suikerproducerende regio’s in de wereld.

Prognose: volatiele suikerprijs.

Beheer
WP Admin