EU-wijde labeling van in voeding verwerkte eieren

26-04 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Duitsland wil EU-wijde labeling van in voeding verwerkte eieren.

Duitsland pleit voor een EU-wijde verplichte markering van de productievorm van in levensmiddelen verwerkte eieren zoals die nu al geldt voor tafeleieren. Dit voorstel wordt vandaag, 26 april, ingebracht in de virtueel af te wikkelen EU-raadsvergadering van landbouwministers. Alleen bij tafeleieren kan de consument nu nog zien uit welke productievorm deze komen, bijvoorbeeld van scharrelbedrijven of bedrijven met een uitloop. Zowel op de verpakking als op de eieren zelf staat dat aangegeven. In het geval van de eieren zelf gaat het om een stempel.

Herkenbaar voor consumenten

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner vindt het een gebrek aan transparantie dat de productievorm niet kan worden herkend als er levensmiddelen als pasta of mayonaise wordt gekocht. De bewindsvrouw is ervan overtuigd dat veel consumenten de labeling van de productievorm herkennen en daar in de winkel ook zeer attent op zijn.

Duitse leghennenhouders positief

De Duitse legpluimveesector, georganiseerd in het Bundesverband Deutsches Ei (BVEi) reageert zeer positief op het initiatief. Volgens de leghennenhouders is het de hoogste tijd dat ook de verwerkte eieren een label krijgen. Dit gezien het gegeven dat ruim de helft van de eieren als ingrediënt in industriële levensmiddelen terecht komen. “Met zo’n herkomstmarkering zou de wetgever eindelijk tegemoet komen aan de verwachtingen van de consument. Daarom zijn wij uitdrukkelijk voorstander van het initiatief van de minister”, aldus het commentaar van BVEi.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.