EU wil invoerheffingen schrappen voor Oekraïens product

28-04 | |
EU-commissaris Valdis Dombrovski - Foto: ANP
EU-commissaris Valdis Dombrovskis hoopt dat het schrappen van invoerheffingen de nood verlicht voor de Oekraïense economie. - Foto: ANP

De invoerheffingen op Oekraïense producten moeten voor een jaar worden geschrapt, vindt de Europese Commissie.

Dat moet de economie van Oekraïne door de oorlog helpen die Rusland tegen het land is begonnen.

Hier vallen onder andere groente en fruit onder, waarvoor nu minimumprijzen gelden. Ook agrarische producten en verwerkte varianten daarvan waarvoor nu een quotum geldt, worden vrijgesteld voor de duur van een jaar, zo luidt het voorstel van de commissie.

Maatregelen schrappen

De commissie stelt ook voor alle maatregelen te schrappen die de EU heeft genomen om dumping van goedkoop Oekraïens staal in de unie tegen te gaan. Voor de plannen is de goedkeuring nodig van de EU-landen en het Europees Parlement.

“De Russische militaire agressie heeft een verwoestende impact op de economie van Oekraïne en zijn vermogen om met de rest van de wereld te handelen”, constateert de commissie. Boerderijen, fabrieken en kantoren zijn met de grond gelijk gemaakt en cruciale exportroutes zijn geblokkeerd.

Signaal uitsturen

De ‘verstrekkende voorstellen’ van de commissie moeten de nood verlichten en ‘vertrouwen injecteren’ in de Oekraïense economie, zegt Eurocommissaris Valdis Dombrovskis. “En een krachtig signaal uitsturen dat de EU alles zal doen wat nodig is om Oekraïne te helpen in deze tijd van nood.”

De Oekraïense president Zelensky is blij met de stappen die de EU neemt om de economie van zijn land draaiende te houden.

 

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

van Rooijen
Meer over


Beheer