EU wil invoertarieven kunstmestgrondstoffen schrappen

21-07 | |
Transport van kunstmest en kunstmestgrondstoffen. - Foto: ANP
Transport van kunstmest en kunstmestgrondstoffen. - Foto: ANP

De Europese Commissie wil de invoertarieven van bepaalde grondstoffen voor kunstmest voorlopig opschorten.

De Commissie heeft hiertoe een voorstel gedaan. Zij wil af van de importheffingen voor de grondstoffen van stikstofmeststoffen, om de sterk gestegen productiekosten van kunstmest in de EU te temperen.

De tarieven zouden opgeschort moeten worden tot in ieder geval eind 2024, omdat de Commissie verwacht dat verstoringen van de kunstmestmarkt in ieder geval tot dan gaan aanhouden.

Rusland en Belarus (twee belangrijke producenten van kunstmest-grondstoffen) worden uitgezonderd; de Commissie vindt het niet gepast om voor deze landen de heffingen op te schorten gezien de sancties vanwege de invasie van Oekraïne.

Ammoniak en ureum

Het voorstel van de Commissie zal nu door de lidstaten in de Europese Raad besproken worden. In zijn berichtgeving verwijst de Commissie specifiek naar ammoniak en ureum, als voorname producten die de EU invoert voor de productie van stikstofkunstmest. De EU importeerde in 2021 2,9 miljoen ton ammoniak en 4,7 miljoen ton ureum voor de productie van stikstofmeststoffen.

De Europese overkoepelende landbouworganisatie Copa Cogeca juicht het voorstel toe, maar wil dat de Commissie een stap verder gaat en de tarieven opheft voor alle kunstmest-producten zoals boeren die inkopen; niet alleen voor grondstoffen die nodig zijn voor de productie. Het huidige voorstel beschermt de Europese kunstmestproducenten en zorgt niet voor een ‘easy fix’ voor boeren die worstelen met hoge kunstmestprijzen, aldus Copa Cogeca.

Antidumpingmaatregelen opschorten

De boerenorganisatie wil ook dat de Commissie antidumpingmaatregelen tegen import van ureum-ammoniumnitraat-meststoffen uit Trinidad en Tobago opschort, iets waarvoor Copa al langer pleit. Copa Cogeca wijst erop dat de Verenigde Staten dit deze week wel gedaan heeft, en vraagt de EU te volgen.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer