Doorgaan naar artikel

EU wil vrijstelling importheffing Oekraïne verlengen

De Nederlandse pluimveesector merkt de gevolgen van meer import van pluimveevlees dat in Oekraïne onder minder strenge eisen wordt geproduceerd. - Foto: Canva/Juggernaut69 premium

De Nederlandse pluimveesector merkt de gevolgen van meer import van pluimveevlees dat in Oekraïne onder minder strenge eisen wordt geproduceerd. - Foto: Canva/Juggernaut69

Oekraïne krijgt vrijwel zeker een jaar langer vrijstelling van Europese importheffingen op onder andere landbouwproducten zoals pluimveevlees.

De ruime meerderheid van Europese landbouwministers staat achter het voorstel van de Europese Commissie om de tijdelijke opschorting van importheffingen op Oekraïense producten met een jaar te verlengen.

Sommige lidstaten hebben daarbij wel hun zorgen geuit over de toegenomen invoer van bepaalde producten, waaronder pluimveevlees. Deze lidstaten gaven aan het belangrijk te vinden dat de situatie in de gaten gehouden wordt. De Nederlandse pluimveesector merkt wel de gevolgen van de verhoogde import van pluimveevlees dat in Oekraïne onder minder strenge eisen wordt geproduceerd dan de Nederlandse normen.

Zorgen rondom graandeal

De Europese landbouwministers spraken tijdens de landbouwraadvergadering ook over de zorgen over de onzekere situatie rondom de graandeal. Boeren in Polen, Bulgarije en Roemenië hebben door de moeilijke exportsituatie te maken met extra importen van graan uit Oekraïne.

De Europese Commissie heeft besloten de landbouwreserve in te zetten voor steun aan boeren in deze buurlanden van Oekraïne. Volgens de Commissie worden de grensregio’s in deze drie lidstaten het hardst geraakt door de gevolgen van de toegenomen import uit Oekraïne. Niet alle lidstaten steunen dit besluit. Sommige lidstaten, die aangaven direct of indirect ook hard geraakt te worden door de oorlog, willen eveneens steun ontvangen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin