EU-zuivelindustrie wil meer hulp van Europese Commissie

De Europese Commissie moet helpen om te zorgen dat de zuivelindustrie in de EU door kan blijven draaien en voedsel kan blijven leveren, ondanks de coronacrisis. Dit stelt European Dairy Association (EDA) in een nieuwe oproep aan de commissie.

De koepelorganisatie vraagt ingrijpen, zodat werknemers uit bijvoorbeeld Tsjechië kunnen blijven werken in de Duitse zuivelindustrie, dat grenzen open blijven voor transporten met zuivel, er tijdelijk meer flexibiliteit komt in het gebruik van verpakkingsmateriaal nu er tekorten ontstaan aan specifieke soorten, dat openluchtmarkten door mogen gaan en dat de grootwinkelbedrijven worden afgehouden van prijsverlagingen en latere betalingen. EDA noemt het gedrag van een aantal grootwinkelketens in deze onethisch.

Verzoek om openstelling gesubsidieerde opslagregelingen

Directe financiële steun vraagt de EDA nog niet, wel wordt de oproep herhaald om gesubsidieerde opslagregelingen open te stellen voor producten als melkpoeder en boter.

De meningen over gesubsidieerde opslag of interventie lopen echter uiteen in de zuivel. Diverse boerenorganisatie en ook bedrijven zijn daar tegen. Ook de oproep om flexibeler om te mogen gaan met consumentenverpakkingen ligt gevoelig. Want wat gebeurt er als een consument weidemelk denkt te kopen of Vlog-melk, en het zit er niet in?

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.