Euler Hermes: harde brexit kost Nederland € 4,8 miljard

De importprijzen van voeding, dranken, dierlijke producten en levende dieren in het Verenigd Koninkrijk stijgen met 20% in het geval van een harde brexit. Een no-deal brexit kost Nederland naar verwachting € 4,8 miljard aan export, zegt kredietverzekeraar Euler Hermes.

De redenen voor een stijging van de importprijzen zijn hogere gemiddelde invoertarieven, een stijging van niet-tarifaire belemmeringen, zoals verstoring van de toeleveringsketen, administratieve hindernissen en verhoogde transportkosten, en een verwachte waardevermindering van 10% van de pond.

Nederland verliest 10,5% exportwaarde

Euler Hermes verwacht dat Nederland, mede door de stijging van de invoerprijzen, 10,5% van de huidige waarde van de export naar het Verenigd Koninkrijk zal verliezen. Een no-deal brexit kost Nederland naar verwachting € 4,8 miljard aan export. Na Duitsland wordt Nederland in de eurozone het hardst geraakt.

Lees ook: Brexit-overleg komt nu op ‘erg gevaarlijk terrein’

De kredietverzekeraar stelde voor een aantal Europese landen een top 5 op van productgroepen die de meeste impact zullen ondervinden in exportverlies in het geval van een harde brexit. De sectoren die in Nederland het hardst worden geraakt, zijn de machinebouw, elektrische apparatuur, chemie, textiel en transport.

Voor Frankrijk, Italië, Ierland, Polen en Denemarken staat voeding en dranken wel in de top 5 van productgroepen die de meeste impact zal ondervinden. Zo is het exportverlies voor Franse voeding en dranken € 305 miljoen en voor Italiaanse voeding € 212 miljoen.

Ongelijk speelveld bij harde brexit

“Veel ondernemers hebben geen idee van de logistieke verstoring die ontstaat”, zegt risicodirecteur Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland.

Hij wijst ook op het ongelijke speelveld dat kan ontstaan. “Nu heeft iedereen binnen Europa dezelfde spelregels over bijvoorbeeld arbeid, milieu, staatssteun en belastingbeleid. Als het Verenigd Koninkrijk die normen ondermijnt met eigen regels, dan krijg je natuurlijk valse concurrentie”, aldus Geeroms.

Euler Hermes verwacht dat medio november een vrijhandelsovereenkomst met de EU wordt gesloten, maar stelt dat de kans op een harde brexit is gestegen tot bijna 50%. De kredietverzekeraar sluit ook niet uit dat er een langere overgangsperiode wordt afgesproken om tot uitvoering te komen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.