Skip to content

Eunomia: inzameling statiegeldblikjes niet effectief

Onderzoeksbureau Eunomia vindt het systeem van inzameling van statiegeldblikjes niet effectief.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Onderzoeksbureau Eunomia vindt het systeem van inzameling van statiegeldblikjes niet effectief. Daardoor wordt het doel van 90% inzameling niet gehaald, meldt het bureau in een rapport dat is gemaakt in opdracht van Recycling Netwerk Benelux. Het inzamelingssysteem moet vanaf 2023 gaan draaien.

Vanaf 31 december 2022 wordt statiegeld geheven op blikjes. Het doel is dat in 2024 90% van de blikjes wordt ingezameld. Eind vorig jaar presenteerde het Afvalfonds Verpakkingen samen met het CBL (supermarkten) en FNLI (levensmiddelenproducenten) een plan om dat voor elkaar te krijgen. Er komt een landelijk netwerk van onbemande statiegeldmachines (hubs) voor blikjes met statiegeld. Deze hubs komen buiten de supermarkt te staan en bij tank-, trein- en busstations.

Inzamelingssystemen

Eunomia stelt dat met dit systeem het doel niet gehaald gaat worden. Dat komt omdat statiegeldblikjes buiten de supermarkt ingeleverd moeten worden, terwijl voor het inleveren van bierflesjes en plastic flessen de consument wel in de winkel terecht kan. Het statiegeld op blikjes is maar een klein bedrag en Eunomia vraagt zich af of genoeg consumenten de moeite nemen om naar een apart inzamelingspunt te gaan. Het bureau bekeek inzamelingssystemen in andere landen en stelt dat die alleen 90% inzameling halen als het erg gebruiksvriendelijk is.

In Nederland komen volgens plan 2,5 inzamelingsmachines en 1,9 inzamelingspunten per 10.000 inwoners, schrijft Eunomia. Dat is veel lager dan in landen waar die 90% inzameling wel wordt gehaald. Duitsland bijvoorbeeld haalt 98% inzameling, maar daar staan 5,3 apparaten voor inzameling per 10.000 inwoners en daarnaast nog eens 16 inzamelingspunten.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin