Euro piekt na akkoord EU-noodfonds

Na het moeizaam tot stand gekomen akkoord over het EU-noodfonds steeg de koers van de euro.

De wisselkoers van de euro steeg behoorlijk deze week. Het moeizame akkoord van de EU-leiders over het EU-noodfonds voor de coronacrisis en de meerjarenbegroting lijkt goed te vallen op de financiële markten.

Euro bereikt hoogste niveau in anderhalf jaar

Inmiddels koerst de euro rond $ 1,16 per euro, dat is het hoogste niveau in ruim anderhalf jaar. In maart stond de Europese munt er nog heel wat beroerder voor en tikte een koers aan van $ 1,07 per euro.

Het akkoord van afgelopen dinsdagochtend is een typisch EU-akkoord. Er is door meerdere landen water bij de wijn gedaan, maar iedereen kan er voor het thuisfront een overwinning uithalen.

Lees verder onder de tweet

Kritiek op noodfonds

De eerste kritiek kwam al snel, onder meer vanuit het Europees Parlement. Bondskanselier Merkel gaf al een winstwaarschuwing af, ze voorziet een zwaar debat met het Europees Parlement dat vooral slecht te spreken is over de meerjarenbegroting. Het debat begint al direct na het akkoord tussen de regeringsleiders deze week. Vervolgens zullen ook nationale parlementen hun zegje doen.

Het akkoord over het noodfonds van € 750 miljard en een EU-begroting van nog eens € 1.074 miljard (voor een periode van zeven jaar) ligt er nu, maar zekerheid over de uitvoering is er voorlopig nog niet. Nieuwe onenigheid, bijvoorbeeld over toezeggingen die tegenvallen, ligt in het verschiet.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.