Eurocommissaris Kyriakides: kooiverbod komt er

Eurocommissaris Stella Kyriakides. - Foto: ANP
Eurocommissaris Stella Kyriakides. - Foto: ANP

De Europese Commissie komt eind 2023 met een concreet voorstel voor wetswijziging.

Het Europees kooiverbod komt er. Dat zegt Eurocommissaris Stella Kyriakides van gezondheid en voedselveiligheid nadat ook de Europese landbouwministers tijdens de landbouwraadvergadering zich achter het voornemen hebben geschaard.

Kyriakides benadrukte na afloop van de landbouwraadvergadering dat de Europese Commissie op een ‘adequate, radicale manier’ wil reageren op het burgerinitiatief ‘End of the Cage Age’, waarbij 1,4 miljoen Europeanen een handtekening hebben gezet om kooihuisvesting te verbieden. De Eurocommissaris benadrukt wel dat het een heel proces zal zijn voor dat kooihuisvesting definitief verleden tijd zal zijn.

Dierenwelzijnswetgeving

Om tot het verbod te komen, moet de dierenwelzijnswetgeving worden gewijzigd. Hiervoor worden de komende tijd hoorzittingen gehouden, waarna de Europese Commissie eind 2023 met een concreet voorstel zal komen om de wetgeving ‘radicaal’ te wijzigen voor 2027. Het voorstel moet gebaseerd zijn op een wetenschappelijk advies, aan de hand van onderzoek naar de sociaal-economische gevolgen van een kooiverbod.

De Europese Commissie vindt de concurrentiepositie van de Europese boeren daarbij essentieel. Kyriakides wil daarom ook kijken naar de mogelijkheid om maatregelen te nemen bij de import van producten van buiten de EU.

Lees ook: Foodbedrijven willen einde van kooihuisvesting

Redelijke overgangstermijn voor boeren

Uit het onderzoek naar de sociaal-economische gevolgen moet duidelijk worden wat een redelijke overgangstermijn is voor boeren. “De boeren zullen ondersteund worden bij de omschakeling”, benadrukt Kyriakides. Dit zal in eerste plaats moeten gebeuren met behulp van middelen die via het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid beschikbaar komen en via ondersteuning in de vorm van opleiding en kennisdeling. ‘Bij consumenten is vraag naar producten die niet uit kooihuisvesting komen. Dat biedt ook economische kansen voor bedrijven”, voorziet Kyriakides.

Onderzoek en onderbouwing kooiverbod

De Europese Raad van landbouwministers benadrukt het belang van onderzoek en onderbouwing van een kooiverbod voor het houden van leghennen, konijnen, opfokleghennen, vleeskuiken- en leghenouderdieren, kwartels, eenden, ganzen, zeugen en kalveren. Voorzitter en Sloveense landbouwminister Jože Podgoršek benadrukt dat duurzame landbouw niet alleen om dierenwelzijn gaat. Niet alleen de sociaal-economische, maar ook de milieu-effecten van de initiatieven moeten nadrukkelijk meegenomen worden, vinden de landbouwministers.

Lidstaten reageren met enige bezorgdheid op de ambities van de Commissie en willen nadrukkelijk ook aansluiten bij bestaande initiatieven en de huidige ‘best practice’.

Commissaris Kyriakides kondigde in haar statement na de raadsvergadering aan ook te kijken naar een Europees verbod op het doden van eendagshaantjes.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer