Europarlementariers vragen om soepeler GLB

24-05 | |
Foto: Isopix
Foto: Isopix

Europarlementariërs uit de landbouwcommissie willen uitstel van een deel van de milieuvoorwaarden in het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Voorzitter Norbert Lins van de landbouwcommissie heeft een brief geschreven met steun van woordvoerders van andere partijen om de voorwaarden voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid tijdelijk aan te passen.

Volgens Lins is dat nodig in het licht van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Brusselse nieuwssite Euractiv citeert uit de brief die vorige week is verzonden. De ondertekenaars vertegenwoordigen een meerderheid van de fracties in het Europees Parlement.

Instelling ecologische aandachtsgebieden

In de brief verwijst Lins naar de mogelijkheid om de strategische plannen te veranderen als daartoe aanleiding bestaat. Het belangrijkste doel van Lins zou zijn om de instelling van de ecologische aandachtsgebieden uit te stellen. Het gaat daarbij om de verplichting om ten minste 4% van het landbouwareaal te gebruiken voor biodiversiteitsdoeleinden.

De Europese Commissie heeft eerder toegestaan om dit jaar toch gewassen te telen op braak gelegde grond, zonder de vergroeningsbetalingen te verliezen.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer