Europeaan Wojciechowski blijft vooral een Pool

Foto: ANP
Foto: ANP

De Poolse Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski manifesteert zich vooralsnog vooral als Pool en niet als Europees bestuurder. Ondertussen zet hij de Nederlandse varkenshouderij weg als niet duurzaam.

Europees Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski heeft zich in het half jaar dat hij in functie is nog niet echt gemanifesteerd.

Wojciechowski maakt in gesprekken met het Europees parlement een weinig doortastende indruk. Aan het eind van het debat blijven Europarlementariërs zitten met de vraag wat ze de Europees landbouwcommissaris nou eigenlijk hebben horen zeggen. Of erger nog: of de Europees commissaris eigenlijk wel iets gezegd heeft.

Intensieve varkenshouderij aanpakken

Deze week vloog de Eurocommissaris uit de bocht. In een tweet zei de Pool dat de intensieve varkenshouderij in sommige Europese landen moet worden aangepakt, om de landbouw te verduurzamen. Volgens Wojciechowski moet vanwege de Green Deal “het probleem van de intensieve veehouderij in sommige EU-landen worden aangepakt.” In een aanvullend bericht somde hij op hoeveel varkens er per hectare worden gehouden in verschillende landen, waarbij België (452 varkens per hectare), Denemarken (473) en Nederland (690) werden genoemd als landen met een hoog aantal dieren per hectare.

Tweets in het Pools

Het bericht op Twitter drong niet meteen door tot de Europese landbouwgemeenschap, omdat Wojciechowski gewoon is zijn Twitter-berichten in het Pools te doen. En veel van zijn berichten gaan over de verkeersveiligheid in zijn eigen land en hebben geen betrekking op zijn portefeuille als Europees landbouwcommissaris. Hij lijkt op Twitter meer bezig met het beleid in zijn eigen land, dan met waar hij in Europa bezig zou moeten zijn.

Vragen aan Europese Commissie

De tweets van Wojciechowski in het afgelopen weekeind werden opgemerkt door Politico, een Brusselse nieuwssite.

En via Politico ook door de Deense Europarlementariër Asger Christensen. Christensen stelde schriftelijke vragen aan de Europese Commissie over de uitlatingen van Wojciechowski. Christensen verwijst in de vragen naar een eerdere uitspraak van Wojciechowski, dat hij er is voor alle Europese boeren, los van de omvang van hun bedrijven, teelt of productie.

‘Verontrustende stelling’

Christensen zegt dat Wojciechowski een verontrustende en simplistische stelling inneemt, als hij verkondigt dat de varkenshouderij in landen als België, Nederland en Denemarkeren niet duurzaam zou zijn. Christensen zegt dat de drie landen juist uitblinken op het gebied van onder andere vermindering van ammoniakgebruik of in het nemen van klimaatmaatregelen.

Herinneringen

VVD-Europarlementariër Jan Huitema verzuchtte donderdag na afloop van een debat met de Eurocommissaris dat hij nog steeds niet precies weet wat Wojciechowski wil. Dat roept herinneringen op aan een Nederlandse ambtenaar van het ministerie van Landbouw die aan het begin van deze eeuw over zijn minister oordeelde, toen over de bewindspersoon werd gezegd dat niet duidelijk was welke kant die op zou gaan: “Kun je je voorstellen, dat de minister dat zelf ook niet weet?”

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer