Doorgaan naar artikel

Europeanen moeten de smaak van insecten te pakken krijgen

Insecten zijn erg voedzaam en kunnen veel duurzamer gekweekt worden dan traditioneel vlees. Maar hoewel ze in veel delen van de wereld al eeuwenlang gegeten worden, blijft het in Europa grotendeels taboe, constateert Peter Alexander. Dat moet er volgens hem af.

Geüpdatet op:
Opinie
Eiwittransitie
Foto: Canva premium

Hoewel maar 10 procent van de Europeanen zegt bereid te zijn vlees te vervangen door insecten, wordt voorspeld dat de markt tegen 2027 zal groeien tot meer dan € 4,5 miljard dollar. Foto: Canva

Insecten zijn erg voedzaam en kunnen veel duurzamer gekweekt worden dan traditioneel vlees. Maar hoewel ze in veel delen van de wereld al eeuwenlang gegeten worden, blijft het in Europa grotendeels taboe, constateert Peter Alexander. Dat moet er volgens hem af.

Insecten als voeding wordt steeds meer bespreekbaar, en de consumptie ervan zit in de lift. Er zijn meer dan 2.000 eetbare soorten gekend.

Insecten kunnen ook alle essentiële aminozuren leveren die de mens nodig heeft

Insecten bevatten een hoge concentratie aan vetten, proteïnen en nutriënten. Hoewel de concentraties variëren tussen verschillende soorten en levensstadia, bevatten insecten vaak 40 tot 60 procent proteïnen. Ze kunnen ook alle essentiële aminozuren leveren die de mens nodig heeft.

Eiwitrijk en efficiënt

Naar gewicht bevat een volwassen krekel 65 % eiwit: meer dan in rundvlees (23 %) of tofu (8 %). Insecten zijn ook rijk aan mineralen als koper, ijzer en magnesium. Het is dus niet verrassend dat ze gegeten worden in heel wat regio’s in de wereld.

Insecten zetten hun voeder veel efficiënter om in energie dan conventioneel vee. Volwassen krekels of meelwormen hebben vijf tot tien maal minder voeder nodig om evenveel aan te komen. Insecten zijn koudbloedig, dus ze gebruiken hun metabolisme niet om zich op te warmen of af te koelen.

Van conventioneel vee kan gemiddeld 45 % gegeten worden, van een kip gemiddeld 55 %. Maar insectenlarven kunnen helemaal opgegeten worden, en voor een krekel is dat 80 %.

Ook de klimaatafdruk is veel lager; om een kilogram eiwit te produceren, produceren meelwormen 14 kilogram CO2-equivalent

En bovendien: insecten planten zich veel sneller voort dan gewervelden, waardoor verschillende generaties in een jaar gekweekt kunnen worden.

Om dezelfde voedingswaarde te produceren is daardoor een fractie van het land, energie en water nodig voor insecten in vergelijking met de traditionele veehouderij.

Ook de klimaatafdruk is veel lager. Om een kilogram eiwit te produceren, produceren meelwormen 14 kilogram CO2-equivalent. Dat is een fractie van de 500 kilogram die nodig is om een kilogram eiwit aan rundvlees te produceren. Meelwormen hebben 70 keer minder landbouwareaal nodig.

Plantaardige voeding

Elke voedselproductie heeft impact op het het milieu, maar die kan sterk verschillen. De klimaatafdruk van rundvlees bijvoorbeeld is honderd keer groter dan die van erwten.

De kweek van insecten valt tussen die twee extremen. Hoewel het minder schadelijk is dan de productie van vlees, is het schadelijker dan de productie van de meeste plantaardige voeding.

Tofu

Voor de productie van tofu is maar half zoveel land nodig is als voor de kweek van insecten. Of insecten klimaatvriendelijk(er) zijn, hangt dus af van het voedsel dat ze vervangen. Als dat conventioneel vlees is, dan kunnen er grote voordelen zijn. Maar dat geldt ook als het vlees vervangen wordt door plantaardige alternatieven.

Veranderingen in dieet kunnen de voetafdruk van consumenten radicaal veranderen. De voetafdruk van het gemiddelde Amerikaanse dieet is tien keer groter dan dat van het Indiase dieet, en dat heeft vooral te maken met het type voedsel dat gegeten wordt.

Insecten in een circulair systeem

Elk jaar wordt 1,3 miljard ton voedsel voor menselijke consumptie verspild. Ook daar kunnen insecten hun waarde tonen: in de productie van voeding of dierlijk voedsel uit bijproducten en voedselafval.

De zwarte soldatenvlieg, die gevoed wordt met bijproducten zoals amandelschillen, kan bijvoorbeeld als voeder dienen voor vee of vis.

Maar insecten voederen met reststromen moet zorgvuldig gebeuren, om het risico van chemische en bacteriële vervuiling te vermijden.

Verschillende insectensoorten zijn immers in staat vervuilende stoffen te verteren, maar er is gevaar voor ophoping van schadelijke stoffen, bioaccumulatie genoemd. Het is daarom in Europa verboden om mest of voederoverschotten te gebruiken voor de kweek.

Eetbare insecten bieden een voedzaam en duurzaam alternatief voor conventioneel vlees

Valt Europa voor insecten?

Er is een groeiende markt voor eetbare insecten in Europa en de VS. Hoewel maar 10 procent van de Europeanen zegt bereid te zijn vlees te vervangen door insecten, wordt voorspeld dat de markt tegen 2027 zal groeien tot meer dan € 4,5 miljard dollar.

De acceptatie van voedingsmiddelen kan veranderen met de tijd. Tomaten werden 200 jaar lang als giftig beschouwd in Groot-Brittannië. En kreeft, nu een dure delicatesse, werd vroeger opgediend aan gevangenen en als bemesting gebruikt. Kreeft kwam pas in het midden van de 18e eeuw echt in de mode. Sindsdien is het populair geworden, en goed voor een markt die groeit naar 11 miljard dollar in 2027.

Insecten gebruiken in vertrouwde voeding

Hetzelfde is mogelijk met insecten in Europa. In westerse landen is een toenemende bereidheid om voedsel op basis van insecten te eten. Insecten gebruiken in vertrouwde voeding zoals bloem kan die aanvaarding versnellen.

Eetbare insecten zijn niet de enige oplossing om het voedselsysteem te verbeteren. Maar ze bieden wel een voedzaam en duurzamer alternatief voor conventioneel vlees. Dankzij hun efficiënte kweek, flexibiliteit en diversiteit zullen ze een steeds belangrijkere rol spelen in een circulair voedselsysteem.

Snel delen

Image
Peter Alexander

Hoogleraar Voedselveiligheid aan de Universiteit van Edinburgh

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin