EU-commissaris Stella Kyriakides. - Foto: ANP
Europees Commissaris Stella Kyriakides heeft in de afgelopen weken en maanden alle 27 lidstaten op de vingers getikt over de naleving van onder andere de regels voor dierenwelzijn en gewasbescherming.
Dat bevestigt een woordvoerder van de Europese Commissie.
Aanleiding voor haar brief was de Boer-tot-Bordstrategie, waarin de Europese Commissie haar ambities vastlegt over onder andere de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de verbetering van het dierenwelzijn.
Te lange procedures
Maandag werd bekend dat Nederland van de Europese Commissie een brief heeft gekregen waarbij met stappen werd gedreigd als er geen verbetering komt op onder andere de nog steeds bestaande praktijk van staartenknippen bij de varkenshouderij. Een ander punt van aandacht waren de te lange procedures voor de toelating van werkzame stoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Kyriakides maant onder ander Nederland tot een snellere afwikkeling van de toelating van (nieuwe) middelen.
In een toelichting zegt een woordvoerder van de Europese Commissie dat “wettelijke verplichtingen moeten worden nageleefd voor de gezondheid van onze burgers en onze planeet. Het is een prioriteit van de Europese Commissie ervoor te zorgen dat iedereen de regels respecteert. We werken nauw samen met de lidstaten om dat te bereiken.”
Reactie Ctgb
Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmidddelen en Biociden (Ctgb) erkent dat er een zekere achterstand is bij de verwerking van de aanvraag van (hernieuwde) toelating van werkzame stoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Dat komt volgens een woordvoerder van het Ctgb voor een deel ook doordat de gestelde termijnen te kort zijn om de procedures netjes te doorlopen. Soms moet een toelatingshouder extra informatie aanleveren, dat kost extra tijd, waarvoor de termijnen niet worden opgerekt.
Het Ctgb zegt wel extra inzet te leveren en de werkwijze te hebben aangepast om de doorlooptijden te verkorten. Maar, zegt de woordvoerder, het zal nog wel een tot twee jaar duren voordat het college weer helemaal op schema loopt.
Volgens het Ctgb is een van de problemen dat niet alle lidstaten een evenredig deel op zich nemen van de aanvragen die er liggen. De woordvoerder zegt dat als het gaat om de tarifering het Ctgb juist een pluim heeft gekregen van de Europese Commissie, omdat het Ctgb-werk wel wordt doorberekend aan de aanvrager.