Europees geld voor bestrijding Afrikaanse varkenspest

Afrastering op de grens tussen Polen en Duitsland om verspreiding van Afrikaanse varkenspest door wilde zwijnen te stopen. - Foto: ANP
Afrastering op de grens tussen Polen en Duitsland om verspreiding van Afrikaanse varkenspest door wilde zwijnen te stopen. - Foto: ANP

Europese landbouwministers willen ook toezicht op verplaatsen van varkens en vermarkten van vlees.

De Europese Commissie is bereid om technische en financiële ondersteuning te bieden in de strijd tegen Afrikaanse varkenspest. Eurocommissaris Stella Kyriakides van volksgezondheid en voedselveiligheid maakt zich grote zorgen over de ontwikkeling van het virus, dat onlangs bij een biologisch varkensbedrijf en twee hobbymatige varkenshouderijen in het Duitse Brandenburg werd vastgesteld. Ook dook het virus op bij twee varkenshouderijen in Tallin in Estland.

Virus indammen

Ze benadrukt dat alle lidstaten gezamenlijk alles op alles moeten zetten om het virus in te dammen. Kyriakides maakt zich grote zorgen. “En de zomerpiek moet nog komen. Afrikaanse varkenspest kent geen grenzen. Alleen gezamenlijk en met strenge maatregelen kunnen we het virus indammen”, zegt de Eurocommissaris.

Toezicht

Europese landbouwministers roepen op tot toezicht op het verplaatsen van varkens en het vermarkten van vlees.Toezicht en transparantie kunnen helpen bij het onder controle krijgen van het virus, aldus Jože Podgoršek, de Sloveense landbouwminister en huidige voorzitter van de Europese landbouwraad.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer