Doorgaan naar artikel

Europees Parlement akkoord met ontbossingsvrije producten

Het wetsvoorstel dwingt bedrijven om grondstoffen en producten in te kopen die ontbossingsvrij zijn verkregen.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Ontbossing voor palmolieproductie. Het doel van de Europese verordening is klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit tegengaan. - Foto: Canva/richcarey premium

Ontbossing voor palmolieproductie. Het doel van de Europese verordening is klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit tegengaan. - Foto: Canva/richcarey

Het Europese Parlement is akkoord gegaan met een wetsvoorstel van de Europese Commissie om bedrijven te dwingen om grondstoffen en producten in te kopen die ontbossingsvrij zijn verkregen.

Het doel van de verordening is de wereldwijde klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit tegengaan. Het Parlement stemde hiermee in met 453 stemmen voor, 57 tegen en 123 onthoudingen. Nu het parlement akkoord is, kunnen de onderhandelingen over de definitieve wet starten in de Raad van ministers.

Bedrijven verantwoordelijk

De nieuwe wet zou bedrijven verplicht stellen om na te gaan of producten die in de EU worden verkocht ontbossingsvrij zijn geproduceerd. Dit moet consumenten garanderen dat hun aankopen niet bijdragen aan ontbossing.

In het voorstel van de Europese Commissie worden producten als dierlijke producten, koffie, cacao, palmolie, soja en hout aangewezen waar de toekomstige wet betrekking op heeft. Dit geldt dan ook voor producten en dieren die deze grondstoffen bevatten of ermee worden gevoerd worden. Het Europese Parlement voegt hier nog extra producten en dieren aan toe: varkensvlees, schapen en geiten, pluimvee, mais, rubber, houtskool en bedrukt papier.

Daarnaast wil het Parlement dat gebieden waar de grondstoffen worden geproduceerd of gewonnen niet na 31 december 2019 zijn ontbost.

Satellieten en herkomstonderzoek inzetten

Europese autoriteiten moeten toegang krijgen tot ‘relevante informatie’ om te beoordelen welke gebieden en landen een groot risico vormen. Opties om dat te beoordelen zijn satellietmonitoring en herkomstvaststelling door isotopenonderzoek (verhoudingen tussen atomen vergelijken, die verschillen door geografische omstandigheden). De producten met een groot risico zullen aan meer eisen moeten voldoen dan die met een lager risico.

In 2021 verloor het Amazonewoud 1,9 miljoen hectare oerbos door ontbossing voor met name veehouderij en andere landbouwactiviteiten.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin