Skip to content

Europees Parlement stemt in met greenwashing-wet

Het Europese Parlement heeft donderdag 11 mei ingestemd met de ontwerpwetgeving om een einde te maken aan misleidende claims.

Nieuws
Food
Beter Leven is een keurmerk van de Dierenbescherming. Foto: Canva premium

Beter Leven is een keurmerk van de Dierenbescherming. Foto: Canva

Het Europese Parlement heeft donderdag 11 mei ingestemd met de ontwerpwetgeving om een einde te maken aan misleidende claims.

Het Parlement stemde met een overgrote meerderheid voor de wet die het makkelijker moet maken voor de consument om milieuvriendelijke keuzes te maken. Met 544 stemmen voor en 18 tegen, kunnen de onderhandelingen nu beginnen over de definitieve inhoud van de richtlijn.

Greenwashing met vage milieuclaims tegengaan

Het ontwerp van de nieuwe richtlijnen legt het gebruik van algemene milieuclaims aan banden. Tenzij er gedetailleerd bewijs is, mogen bedrijven claims als: natuurlijk, milieuvriendelijk of klimaatneutraal, niet gebruiken. Het Parlement vind dat het verbod ook moet gelden voor milieuclaims die enkel gebaseerd zijn op een CO2-compensatieregeling. Verder zouden de leden van het Parlement graag zien dat dat er alleen nog duurzaamheidskeurmerken gebruikt mogen worden die op officiële certificeringsregelingen zijn gebaseerd of door overheidsinstanties zijn ingevoerd. Keurmerken vallen niet onder de nieuwe richtlijn.

Lees meer over de beoogde nieuwe richtlijn: EU wil misleidende milieuclaims aan banden leggen

Veel milieulabels op EU-markt

Volgens de Europese Commissie zijn er op dit moment 230 milieulabels op de Europese markt. Voor de helft van de producten met zo’n label geldt volgens de Europese instantie dat de milieu-informatie misleidend, ongegrond of vaag is.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin