Skip to content

Europees Parlement stemt in met ontbossingswet

Het Europese Parlement heeft 19 april voor de invoering van de nieuwe ontbossingswet gestemd.

invoering ontbossingswet premium

Ook heeft het Parlement een bredere definitie van ontbossing vastgesteld, waarin ook de conversie van oerbossen tot plantagebossen of in ander bebost land wordt meegenomen. Foto: Canva

Het Europese Parlement heeft 19 april voor de invoering van de nieuwe ontbossingswet gestemd. Hiermee komt de invoering steeds dichterbij, alleen de Europese Raad moet nog formeel akkoord gaan.

Met 552 stemmen voor, isde Europese ontbossingswet aangenomen door de Europese Parlement. De wet moet ervoor zorgen dat er geen producten meer op de Europese markt komen die verbonden zijn aan ontbossing. Producenten moeten aantonen dat producten met rundvlees, cacao, koffie, palmolie, soja en hout zijn verkregen op land dat niet na 31 december 2020 is ontbost. Ook afgeleide van deze producten, zoals chocola en leer, moeten aan deze eisen voldoen.

Wijzigingen ontbossingswet door het Parlement

Het Parlement heeft enkele wijzigingen en toevoegingen gedaan aan het voorstel van de Europese Commissie. Zo moeten bedrijven ook gaan verifiëren of hun product rekening houdt met de mensenrechten in het land van productie en met de rechten van inheemse bevolkingen. Ook heeft het Parlement een bredere definitie van ontbossing vastgesteld, waarin ook de conversie van oerbossen tot plantagebossen of in ander bebost land wordt meegenomen.

Sancties vastgesteld

In het persbericht over de aangenomen wet valt ook te lezen welke sancties de EU in gedachte heeft voor bedrijven die zich niet aan de regelgeving houden. De sancties voor niet-naleven moeten volgens het Parlement ‘evenredig en afschrikkend’ zijn. Met een maximale boete van tenminste 4% van de totale jaaromzet van het bedrijf in de EU.

Lees ook: Certificering palmolie geeft houvast voor nieuwe EU-wet

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin