Doorgaan naar artikel

Europees Parlement stemt in met verplicht verminderen CO2-uitstoot

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een reeks wetten waarmee de CO2-uitstoot in de Europese Unie sterk moet afnemen.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Het Europees Parlement heeft ingestemd met een reeks wetten waarmee de CO2-uitstoot in de Europese Unie sterk moet afnemen. Foto: Canva

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een reeks wetten waarmee de CO2-uitstoot in de Europese Unie sterk moet afnemen. Foto: Canva

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een reeks wetten waarmee de CO2-uitstoot in de Europese Unie sterk moet afnemen. De maatregelen zijn vervat in het zogeheten Fit for 55-pakket van Eurocommissaris Frans Timmermans en verplichten de EU-landen hun netto-uitstoot in 2030 met 55% terug te hebben gedrongen ten opzichte van 1990.

Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) ‘staan de klimaatdoelen voor 2030 overeind en we scherpen ze zelfs aan’. De maatregelen zullen volgens hem leiden tot 57% minder CO2-uitstoot. “Nog steeds onvoldoende om beneden de 1,5 graad temperatuurverhoging die in Parijs is afgesproken te blijven, maar niettemin fors meer klimaatambitie. De industrie zal echt moeten aanpoten om deze klimaatdoelen te halen.”

De belangrijkste maatregel waar het parlement mee heeft ingestemd is de hervorming van het Europese emissiehandelssysteem (ETS), waar ook verschillende voedingsbedrijven onder vallen zoals FrieslandCampina, Cosun en PepsiCo. Deze bedrijven betalen voor het recht om broeikasgas te mogen uitstoten. De doelstellingen voor deze grote energieverbruikers moeten in 2040 62% van hun uitstoot hebben gereduceerd, ten opzichte van 2005. Het eerdere doel was 43%. Ook komen er minder emissierechten op de markt en in 2040 zullen er helemaal geen uitstootrechten meer in omloop zijn. Dit moet bedrijven stimuleren om sneller te verduurzamen.

Het EU-parlement heeft al een principe-akkoord met de lidstaten over de reeks wetten, maar dat moet formeel nog bekrachtigd worden. Naar verwachting gebeurt dat volgende week.

Lees ook: Toezichthouder AFM kritisch over carbon credits

Medeauteur: Alieke Hilhorst

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin