Doorgaan naar artikel

Europees parlement vecht over landbouwbeleid

Wie neemt in Brussel het voortouw als het gaat om het Europese landbouwbeleid?

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Wie neemt in Brussel het voortouw als het gaat om het landbouwbeleid? De landbouwcommissie van het Europees Parlement vecht met de milieucommissie om de leidsels in handen te krijgen.

De milieucommissie wil dat een een groter deel van het landbouwgeld wordt ingezet op zogenoemde ecoregelingen. Ook tussen de Europese landbouwministers bestaat onenigheid op dat punt.

Vorig jaar probeerden de landbouwministers tot een gezamenlijk gedragen minimumpercentage te komen dat moet worden besteed aan klimaat en milieu. De lidstaten werden het niet eens over de hoogte van het percentage en ook niet over welke beleidsonderdelen daarin wel en welke niet konden worden meegeteld. Duitsland zal als huidig voorzitter proberen met een nieuw voorstel te komen.

Conflict milieucommissie en landbouwcommissie

Ondertussen werd ook in het Europees Parlement een robbertje gevochten. In juni gooide voorzitter Pascal Canfin van de milieucommissie de knuppel in het hoenderhoek. Hij liet zijn collega-voorzitter Norbert Lins van de landbouwcommissie weten dat de milieucommissie niet samen met de landbouwcommissie wilde optrekken bij de behandeling van de regels voor de nationale strategische plannen. In de strategische plannen moeten lidstaten aangeven hoe ze binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid invulling geven aan onder andere klimaat- en milieumaatregelen.

Hervormingen en landbouwbegroting

Het conflict tussen de landbouw- en milieucommissie kan ertoe leiden dat het Europees Parlement later beslist over de hervormingen. De plenaire behandeling van de landbouwbegroting staat nu nog gepland voor de zitting in september van dit jaar.

Tussen de twee commissies van het Europees Parlement botert het al langer niet. De milieucommissie stemde bijvoorbeeld tegen de aanstelling van Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski, terwijl de landbouwcommissie uiteindelijk de Poolse kandidaat-commissaris het voordeel van de twijfel gaf.

Lees de achtergrond over het EU-landbouwbeleid op Boerderij.nl: Zoeken naar nieuwe landbouw in divers landschap

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin