Doorgaan naar artikel

Europees Parlement wil scherpere regels diertransporten

Kalveren mogen – als het aan het Europees Parlement ligt – voortaan niet meer dan vijftig kilometer worden vervoerd. - Foto: Bart Nijs premium

Kalveren mogen – als het aan het Europees Parlement ligt – voortaan niet meer dan vijftig kilometer worden vervoerd. - Foto: Bart Nijs

De maximale reistijd voor slachtvee zou maximaal acht uur mogen zijn, camera’s moeten laden en lossen in de gaten houden.

De regels voor het transporteren van dieren moeten worden verscherpt. Dat vindt het Europees Parlement. Kalveren mogen – als het aan het parlement ligt – voortaan niet meer dan vijftig kilometer worden vervoerd.

Nu het Europees Parlement de resolutie daarover heeft aangenomen, moet de Europese Commissie met wetgeving komen. Daarna hebben de lidstaten nog de mogelijkheid om de wet bij te schaven.

Maximale reistijd

In de resolutie zegt het parlement dat de maximale reistijd voor slachtvee maximaal acht uur mag zijn. Een voorstel om een maximale reistijd voor het vervoer over zee in te stellen, haalde het niet. Verder moeten camera’s het laden en lossen in de gaten houden. De temperatuur in de vrachtwagens mag niet boven de 35 graden oplopen en niet lager zijn dan 5 graden.
Bovendien moet er voldoende water voor de dieren aanwezig zijn tijdens het transport.

Lees ook: Staghouwer bepleit verbod langeafstandtransport levende dieren

Enquêtecommissie

De aanbevelingen van het Europees Parlement zijn het gevolg van een speciale enquêtecommissie die het afgelopen jaar misstanden bij het vervoer, in heel Europa, heeft onderzocht. De Nederlandse Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) en Mohammed Chahim (PvdA) waren vicevoorzitter van de commissie.

“Het had misschien nog scherper gekund”, zegt Chahim na afloop van de stemming, “maar dit is al een hele verbetering voor het dierenwelzijn.” Bert Jan Ruissen van de SGP, lid van de landbouwcommissie, heeft zich van stemming onthouden. “In veel EU-landen gelden al strenge eisen. Ik ben er voor om eerst maar eens die regels te handhaven.” Ruissen mist ook de wetenschappelijke onderbouwing in het rapport.

Wetenschap

Chahim vindt dat de politiek juist de wetenschap ruim baan geeft. “De uitwerking van reistijden per diersoort is aan de wetenschap, daar moeten wij ons als politiek niet mee willen bemoeien.”

Chahim had graag nog scherpere regels gezien voor het transport van dieren over zee. “We hebben nu een voorkeur uitgesproken om geen dieren te exporteren, maar sperma. En we zouden dieren gewoon dicht bij huis moeten slachten, dus liever karkassen op transport dan levende dieren.”

Bovendien had hij wat willen doen aan de vaak gammele schepen. “Het zijn geen schepen die zijn gebouwd zijn om dieren te transporteren, maar omgebouwde schepen die aan een tweede leven beginnen, maar eigenlijk totaal ongeschikt zijn voor dieren.”

Snel delen

Afbeelding
Bert van Slooten

Redacteur Brusselse Nieuwe en correspondent in Brussel voor F&A

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin