Doorgaan naar artikel

Europees Parlement wil scherpere regels voor diertransport

Afbeelding premium

De commissie van het Europarlement zegt nog weinig te weten over luchttransport van dieren. - Foto: Canva

In Brussel zijn onderhandelingen gaande over strengere regels voor diertransport. Een commissie van het parlement bezoekt deze week Schiphol.

De speciale enquêtecommissie in het Europees Parlement naar diertransporten wil dat de regels fors worden aangescherpt. Er moeten meer controles komen en de papieren moeten echt in orde zijn. De komende maand worden nog pittige politieke onderhandelingen gevoerd over enkele politieke hete hangijzers zoals het transport van kalveren, de temperatuur tijdens het transport en de vraag of de Europese Unie vervoer van dieren naar landen buiten de EU aan banden moet leggen.

Schiphol

Deze week bezoekt de speciale commissie van het parlement Schiphol. “We willen met eigen ogen zien hoe het daar gaat”, zegt voorzitter Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren. Ze is net terug van een bezoek aan Bulgarije. “Ik ben echt geschrokken”, zegt ze op haar werkkamer in Brussel. “We hebben een truck vol met schapen gezien, die niet konden drinken, omdat het watersysteem alleen voor varkens was.” Verder zag ze met haar commissie uitgehongerde dieren, omdat de beesten niet gevoerd waren.

Denemarken bezoeken we omdat we horen dat vrachtwagens daar super luxe zijn, met airco en camera‘s

Hoewel de commissie vooral in het leven is geroepen om misstanden te onderzoeken, gaan de politici ook naar landen waar het wel goed gaat. “Denemarken bezoeken we omdat we horen dat de vrachtwagens daar super-de-luxe zijn, met camera’s aan boord en airconditioning. Bovendien vervoeren de Denen veel varkens naar Oost-Europese landen, dus dat willen we wel eens met eigen ogen zien.”

Weinig bekend over luchttransport

Schiphol wordt bezocht, omdat er bij de enquêtecommissie weinig bekend is over het vervoer van dieren door de lucht. “We weten redelijk veel over het wegtransport, en de manier waarop het over zee gaat, maar eigenlijk heel weinig over hoe het luchttransport is geregeld”, biecht Hazekamp op. Ze kent de cijfers wel. “Via Schiphol worden per jaar 25 miljoen dieren vervoerd, waarvan 23 miljoen eendagskuikens. Dat zijn er 60.000 per dag.”

De Europese politici willen vooral weten welke protocollen er zijn, zodat dieren niet worden vergeten of in de hitte staan als een vliegtuig pech heeft. Dat gebeurde nog niet zo lang geleden op Zaventem (Brussel), waardoor 20.000 eendagskuikens zijn gestikt.

Ook Nederland heeft huiswerk

Het rapport moet in december klaar zijn. Daarna beginnen de onderhandelingen. Eerst in de enquêtecommissie over de tekst van het rapport. Dan buigt het complete parlement zich in januari over de aanbevelingen. Ze verwacht veel tegenstand uit landen zoals Bulgarije over de aanbevelingen. “Daar moeten ze het echt anders gaan doen.”

Maar ook Nederland heeft volgens Hazekamp nog wat huiswerk te doen. “Nederland heeft geen hitteprotocol en er zijn te weinig inspecteurs om te controleren of het allemaal echt goed gaat.” Ze is wel tevreden over de Nederlandse opstelling. “Nederland heeft gezegd tijdens de hoorzittingen dat je ongespeende kalfjes eigenlijk niet goed kan vervoeren. Dan moet je ook geen vergunning afgeven voor de import van 800.000 Ierse kalfjes naar Nederland.”

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Bert van Slooten

Redacteur Brusselse Nieuwe en correspondent in Brussel voor F&A

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin