Doorgaan naar artikel

Europese agrofoodhandel bepleit behoud positie

Foto: Canva

Foto: Canva

De Europese Unie heeft vorig jaar voor ongeveer € 160 miljard aan agrofoodproducten geëxporteerd en voor ongeveer € 120 miljard geïmporteerd.

Dit werd deze week gezegd op de voorjaarsconferentie van de Celcaa, de Europese koepelorganisatie voor de agrofoodhandel. De zuivelexport van de EU bleef vorig jaar op ongeveer hetzelfde niveau als in 2019. De Nieuw-Zeelandse export kromp licht, de Amerikaanse (VS) export steeg.

Activiteiten zijn minder duurzaam

De Celcaa maakt zich zorgen over de plannen van de Europese Commissie om zich minder sterk te maken voor de Europese positie als grote producent en exporteur van agrarische en voedingsproducten, met als belangrijk argument dat deze activiteiten minder duurzaam zouden zijn. De Celcaa sprak zich bij monde van voorzitter Marcel van der Vliet uit tegen handelsbeperkende maatregelen en ook tegen het uitsluiten van bepaalde Europese agrofoodproducten van Europese promotionele steun. Volgens de handelskoepel versterkt een open handel de welvaart wereldwijd en helpt het ook de duurzame ontwikkeling verder.

Belang van betaalbare voeding

Hoofdeconoom Maximo Torero Cullen van de FAO benadrukte het belang van betaalbare voeding voor iedereen. Volgens hem dreigt ondervoeding voor ruim 80 tot 130 miljoen mensen extra op de wereld door alleen al Covid-19.

Vice-voorzitter Valdis Dombrovskis, van de Europese Commissie (tevens verantwoordelijk voor Handel) benadrukte ook het belang van vrije handel, net als landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski, maar deden geen uitspraken die afweken van de lijn zoals uitgelegd in de Europese ‘Green Deal’, van collega-commissaris Frans Timmermans.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin